Binnenland

Onderzoek FNV: Veel zorgmedewerkers vrezen tweede coronagolf

Van de zorg- en welzijnsmedewerkers vreest 80 procent een tweede coronagolf. Volgens hen zijn de zorg- en welzijnssector en zijzelf er niet klaar voor, meldt FNV na onderzoek dat de vakbond heeft laten doen onder ruim 1600 mensen die werken in die branche.

ANP
4 September 2020 07:29Gewijzigd op 17 November 2020 07:51
Zorgpersoneel wordt getest op het coronavirus. beeld ANP SEM VAN DER WAL
Zorgpersoneel wordt getest op het coronavirus. beeld ANP SEM VAN DER WAL

Meer dan de helft vindt dat er voldoende maatregelen zijn genomen door de overheid, maar vier op de vijf zorgmedewerkers geven ook aan dat deze niet genoeg worden gehandhaafd. Ook vindt ongeveer de helft dat mensen zich (zeer) slecht houden aan de maatregelen.

Een derde voelt zich veilig en zegt veilig zijn werk te kunnen doen. Een kwart zegt voldoende beschermingsmiddelen te hebben voor een tweede golf. Veel werkenden in zorg en welzijn zijn bang om zelf besmet te raken. Zo’n 40 procent laat weten nog een massale uitbraak persoonlijk niet aan te kunnen.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de cijfers haar boos maken. „Je kunt als overheid én werkgevers zorgmedewerkers toch niet opschepen met zo’n terecht gevoel van onveiligheid, terwijl de samenleving van hun werk afhankelijk is? Het is volstrekt onacceptabel dat er nog steeds onvoldoende beschermingsmiddelen zijn. De verwarring over beschermingsmiddelen is compleet door het zwalkende overheidsbeleid. Werkgevers maken misbruik van die situatie door het gebruik van beschermingsmiddelen soms zelfs te verbieden.”

Zeker driekwart van de werknemers ervaart grote tot zeer grote werkdruk en voelde zich tijdens de piek van de coronacrisis te zwaar belast. Dit geldt het meest voor de mensen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Twee op de vijf zorg- en welzijnsmedewerkers geven aan fysiek en mentaal uitgeput te zijn door hun werkzaamheden.

Negen op de tien ondervraagden voelen niet genoeg waardering door politiek en overheid voor het werk dat ze doen. Verder voelen ze zich ook weinig gewaardeerd door de samenleving als geheel en door hun werkgevers. Deze waardering krijgen ze weer wel van hun patiënten en collega’s.

Zeven op de tien zouden liever een structurele loonsverhoging krijgen dan de eenmalige bonus van 1000 euro voor hun extra inzet in de coronacrisis. Dat lijkt ook te gelden voor de bonus van 500 euro, stelt de FNV op basis van signalen, hoewel deze bonus niet is meegenomen in het onderzoek.

Bijna een kwart denkt eraan om helemaal te stoppen met werken in de zorg. Dit zijn meest jonge medewerkers in algemene ziekenhuizen of revalidatiecentra.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer