Binnenland

Verzet tegen sloop van Barneveldse Markthal

De Markthal in Barneveld moet tegen de vlakte. Ondanks de ruim 4000 handtekeningen die het actiecomité ”Red de Markthal” heeft ingezameld, is het college en de meerderheid van gemeenteraad niet te vermurwen. „Het besluit is meer dan drie jaar geleden met instemming van de raad genomen.”

22 October 2004 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:47
BARNEVELD – Oud marktmeester G. van de Beek uit Barneveld wil de Markthal in zijn woonplaats redden van de slopershamer. Maandag worden 4000 handtekeningen overhandigd aan het gemeentebestuur. Foto RD, Anton Dommerholt
BARNEVELD – Oud marktmeester G. van de Beek uit Barneveld wil de Markthal in zijn woonplaats redden van de slopershamer. Maandag worden 4000 handtekeningen overhandigd aan het gemeentebestuur. Foto RD, Anton Dommerholt

Donderdag. De eierenmarkt in de Markthal is net afgelopen. Handelaren drinken in de kantine nog een kopje koffie. Daarna gaan de meesten naar huis, maar niet voordat zij een handtekening hebben gezet tegen de sloop van de hal waar zij nu al 35 jaar hun eieren verhandelen.

Oud-marktmeester Van de Beek (77) toont de oogst die woensdag tijdens de kleindierenmarkt is ingezameld. „Ruim 800 handtekeningen op een dag, dat wil toch wel wat zeggen?” Van Beek vormt samen met W. van Manen en A. van de Kamp het actiecomité ”Red de Markthal”. Het comité is begin deze maand opgericht om de hal van de sloophamers te redden.

Hoogstwaarschijnlijk te laat. Al tijdens de raadsvergadering van 30 augustus 2001 gaf de gemeenteraad toestemming om de hal te slopen zodat er winkels en woningen voor in de plaats kunnen komen. Alleen de VVD stemde tegen. In januari 2003 deed VVD-voorzitter P. Lamberts een oproep om het gebouw te sparen, maar een overgrote meerderheid wenste niet terug te komen op het besluit dat anderhalf jaar daarvoor was genomen.

Komende dinsdag zal dat niet veel anders zijn. De raad vergadert dan over „de actualisering van de samenwerkingsovereenkomst met Amstelland Vastgoed.” Amstelland is de projectontwikkelaar die het Markthalgebied mag gaan bebouwen. VVD-raadslid J. A. F. Guldie overweegt een motie in te dienen om de sloop van de Markthal uit de overeenkomst te halen. „Maar om een goed besluit te nemen moeten we eerst weten hoeveel ons het gaat kosten als de hal blijft staan. Op mijn schriftelijke vragen hierover heb ik geen duidelijk antwoord gekregen. Het zou gaan om enkele miljoenen. Het college wil gewoon geen gehoor geven aan de roep van de bevolking om het behoud van de Markthal.”

Volgens een woordvoerster van de gemeente Barneveld is het niet slopen van de hal „geen realistische optie. De grond brengt nu 3,8 miljoen euro op. Dit geld is hard nodig voor de herinrichting van het centrum. Daarnaast lopen we een provinciale subsidie ter waarde van 5 miljoen euro mis. Bovendien zal de projectontwikkelaar een forse schadeclaim indienen.”

SGP-fractievoorzitter G. Schotanus kijkt met belangstelling naar de komende raadsvergadering uit. „Wij hebben begrip voor mensen die met weemoed aan de Markthal denken. Ik herinner me dat in 1976 ds. A. van Straalen er werd bevestigd als predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland. Maar ik pleit voor een zekere nuchterheid. De Markthal is al vier keer verplaatst, zo authentiek is de hal dus ook weer niet.”

In de beantwoording van de vragen van VVD’er Guldie schreef verantwoordelijk wethouder A. Fledderus onlangs „dat het college geen reden ziet om met het actiecomité in overleg te treden.” Van de Beek: „Toch heeft mijn medeactielid Van Manen het voor elkaar gekregen om maandagmorgen 4000 handtekeningen aan de burgemeester en wethouder Fledderus te overhandigen. Ze kunnen de wens van al die Barnevelders toch niet naast zich neerleggen?”

Waarom is er niet geprotesteerd toen de eerste sloopplannen gepresenteerd werden? De oude marktmeester weet het niet. „Niemand snapt hoe dat besluit toen genomen is. Politiek is allemaal zo wazig.”

Onduidelijk is ook wanneer het 35 jaar oude gebouw tegen de vlakte gaat. Het college houdt het op het najaar van 2005. Maar dan moet er wel een alternatieve locatie gevonden zijn voor de huidige hoofdactiviteiten. Naast de twee wekelijkse markten zijn dat de jaarlijkse pluimveebeurs Gallinova en het concours hippique Het Gouden Ei.

Volgens Van de Beek is de hal voor de laatste evenementen in oktober en november 2005 reeds verhuurd. „Andere huurders gaan door al die onzekerheid op zoek naar een andere locatie. Zo werden er hier vaak hondenkeuringen georganiseerd. Maar die hondenclubs moeten anderhalf jaar van tevoren keurmeesters inhuren. Zij moeten zeker weten dat de locatie beschikbaar is. Hier komen ze niet meer.”

Toch gloort er nog hoop voor organisatoren die hun evenement in Barneveld willen houden. De gemeente is op zoek naar financiers voor een nieuwe markthal buiten het centrum, bijvoorbeeld in de buurt van het Pluimveemuseum. Van Beek: „ Want wat is een pluimveedorp zonder Gallinova en de eiermarkt? Barneveld is groot geworden van de markten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer