Powell bezoekt Verre Oosten
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vertrekt vrijdag voor bezoeken aan achtereenvolgens Japan, China en Zuid–Korea. In de gesprekken die Powell gaat voeren, staat de ontmanteling van het Noord–Koreaanse nucleaire programma centraal.
In Japan, waar Powell zondag aan zijn rondreis begint, zal hij bovendien praten over het verminderen van de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het eiland Okinawa. In China staat ook de kwestie–Taiwan op de agenda. China is gepikeerd over Amerikaanse wapenleveranties aan dit eiland, dat Peking nog altijd beschouwt als een afvallige provincie.
Of Powell Noord–Korea op korte termijn weer aan de onderhandelingstafel krijgt, valt te bezien. Volgens waarnemers wacht Pyongyang liever de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2 november af in de hoop dat een eventuele nederlaag van president George Bush zal leiden tot een wijziging van het Amerikaanse beleid.
De Verenigde Staten willen het conflict proberen op te lossen door zogeheten zes–partijen–gesprekken, waaraan zijzelf, de beide Korea’s, Rusland, China en Japan deelnemen. De Noord–Koreanen weigeren vooralsnog aan dergelijk overleg mee te werken, tenzij dat henzelf ook voordelen kan opleveren.
Pyongyang stelde vrijdag drie voorwaarden waaraan de VS moeten voldoen voordat het wil overwegen weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Dat verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het staatspersbureau KCNA.
De Amerikanen moeten hun vijandige politiek ten opzichte van Noord–Korea herzien, het land compensatie bieden voor het staken van zijn nucleaire activiteiten en optreden tegen „het Zuid–Koreaanse nucleaire probleem". Wetenschappers in het Zuiden namen onlangs enkele proeven met radioactief materiaal, waarvoor Seoul naar eigen zeggen geen toestemming had gegeven.