Binnenland

Deetman: Rijk overschrijdt grenzen

De rijksoverheid schoffeert de gemeenten. Ministers zeggen afspraken op het laatste moment af en gemeenten moeten bewindslieden voortdurend herinneren aan toezeggingen die zij hebben gedaan. Bovendien krijgen gemeenten verplichtingen in de maag gesplitst, waarvan het de vraag is of ze daaraan kunnen voldoen.

ANP
22 October 2004 15:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:47

Wat voorzitter Deetman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft, is de maat vol. „We willen duidelijk maken dat er grenzen zijn", zei hij vrijdag op een buitengewone ledenvergadering van die vereniging. „We hebben het gevoel dat er momenteel grenzen worden overschreden."

De gemeenten maken zich bijvoorbeeld boos over de taken die zij erbij dreigen te krijgen door de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Die houdt in dat de gemeenten allerlei welzijnswerk moeten gaan regelen zoals thuiszorg, met alle financiële risico’s vandien. Volgens Deetman houdt het Rijk zich doof voor de bezwaren, en daarom heeft de VNG het overleg met het Rijk over dit onderwerp opgeschort.

Ook is de VNG het niet eens met de gedeeltelijke afschaffing van de onroerendzaakbelasting en het voornemen van het kabinet om de politie weer te centraliseren.

Een ander gevoelig punt is de gekozen burgemeester. Daar is de VNG niet voor of tegen, maar de plannen van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) zijn volgens Deetman gewoon niet goed genoeg. De VNG wil dat er aan een aantal technische voorwaarden wordt voldaan, zoals verankering in de grondwet. De Graaf vindt dat niet nodig.

„We zijn bang dat het maar wordt doorgedrukt", zei Deetman. Bovendien speelt De Graaf het spel niet netjes. „Hij speelt ons tegen elkaar uit. Hij zegt dat hij niets kan met al die verschillende standpunten binnen de VNG, maar er wordt ook binnen de politieke partijen verschillend over gedacht. Hij wíl gewoon niets met die standpunten", concludeerde Deetman.

De VNG–voorzitter doelde daarmee op de drie opties die in deze discussie de boventoon voeren: de direct gekozen burgemeester, de burgemeester die wordt gekozen door de gemeenteraad en de benoemde burgemeester zoals we die nu kennen.

Na afloop van de bijeenkomst, waarbij het VNG–bestuur grote bijval kreeg van de achterban, zei Deetman dat hij het Rijk met zijn harde woorden wil waarschuwen. „Waarschuwen dat het anders fout gaat, en dat de burger daarvan dan de dupe is." Meer dan dat kunnen de gemeenten ook niet doen, aldus de VNG–voorzitter. „Wij gaan gewoon weer aan het werk."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer