Toekomstige bio–energiecentrale voldoet aan eisen
De nog te bouwen verbrandingsinstallatie voor pluimveemest van het bedrijf Fibroned in Apeldoorn voldoet aan de milieueisen. Dat blijkt vrijdag uit een onafhankelijk technisch onderzoek, uitgevoerd door de Stichting Advies Bestuursrechtspraak (StAB).
Fibroned wil in Apeldoorn een energiecentrale bouwen die elektriciteit opwekt uit de verbranding van pluimveemest. De opgewekte energie moet 70.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien, zo meldde een woordvoerder vrijdag. Tegen de verlening van een milieuvergunning door de provincie Gelderland loopt een procedure bij de Raad van State. De raad, die advies vroeg van de StAB, behandelt het rapport op 9 december in een zitting.
Uit het onderzoek van de StAB blijkt dat de luchtverontreiniging niet groter is dan de milieuvergunning toestaat. Ook is de te verwachten stankoverlast gering, is de vrees voor brand door het ontstaan van broei in mest ongegrond en worden geen vogelvirussen verspreid.
Tegen de komst van de verbrandingsoven wordt al vier jaar gestreden. Eerst door milieuorganisaties, nu nog voornamelijk door omwonenden. Een van de bezwaarmakers is de raad van de Apeldoornse woonwijk Osseveld–Woudhuis. De wijk, met omstreeks 10.000 inwoners, vreest vooral geuroverlast.
„Dat zijn geuren die vrijkomen bijvoorbeeld bij het lossen van vrachtwagens. Deze geuroverlast is niet meegenomen in de aanvraag voor de milieuvergunning", zegt P. Bussmann van de wijkraad. Hij heeft het rapport nog niet ingezien, maar zegt zich met andere bezwaarmakers te beraden over vervolgstappen als de Raad van State het advies overneemt.
W. Hermans, directeur van Fibroned, verwacht dat de Raad van State het advies overneemt. „Dat betekent dan dat zodra de bouwvergunning wordt verleend, we aan de slag gaan. De bouw van de centrale zal twee jaar duren."