Binnenland

In quarantaine om coronavirus: twee weken eten voor de deur

Bezoek is niet toegestaan, naar buiten gaan zit er niet in en eten wordt voor de deur achtergelaten. „Dat is quarantaine: je zit in isolatie, van mensen afgeschermd”, vertelt journalist Anouk Eigenraam van Het Financieele Dagblad. De China-correspondent is een van de vijftien Nederlanders die na hun evacuatie uit de Chinese stad Wuhan uit voorzorg in quarantaine zijn geplaatst, voor het geval ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus dat daar is uitgebroken.

ANP
4 February 2020 15:54Gewijzigd op 17 November 2020 07:16

Voor contact met de buitenwereld zijn ze de komende twee weken dus op haar telefoon en e-mail aangewezen. Die van Eigenraam gaat onophoudelijk, want de hele Nederlandse pers wil met haar praten. „Van uitrusten is het nog niet echt gekomen. Ze hadden ons beter in een bunker kunnen zetten”, zegt ze ironisch.

Eigenraam en de andere Nederlanders die in een centrale opvanglocatie verblijven, zien elkaar ook niet, aangezien ze op hun kamer moeten blijven. „We hebben een appgroep.” Waar de opvanglocatie staat, is niet bekendgemaakt. Aan de evacués is wel verteld in welke gemeente ze zijn. „Ik weet verder ook niet precies wat voor plek dit is, het was donker toen we aankwamen”, zegt de China-correspondent. „Het doet er ook niet zo toe. De kamer is goed verzorgd, alle basisvoorzieningen zijn er, zoals tv en wifi. En we kunnen het aangeven als we nog andere wensen hebben, zoals boeken. Ik vind het wel prima.”

De mensen die in quarantaine verblijven, moeten dagelijks hun temperatuur opnemen. Ze houden contact met de GGD. Voor eten en drinken wordt gezorgd. „Dat zetten ze voor de deur en dan wacht je even tot degene die het heeft gebracht weg is, voordat je het pakt.”

De meeste uit Wuhan teruggekeerde Nederlanders zitten thuis in quarantaine. Daar heeft de GGD voorwaarden aan verbonden. Zo moeten ze net als de mensen op de centrale opvangplek binnen blijven. Ze moeten afstand houden van hun huisgenoten en niet de deur opendoen om bijvoorbeeld een pakketje in ontvangst te nemen.

Voor Eigenraam was thuis in quarantaine gaan geen optie. „De afgelopen maanden heb ik in Peking gewoond. Ik heb wel een huis in Nederland, maar daar zitten andere mensen in”, legt ze uit. Klachten heeft ze niet. De FD-correspondent hoopt straks op afstand wat werk te kunnen doen. „Er gebeurt naast het coronavirus van alles in China: er heerst ook vogelgriep en varkenspest. Maar ik ga eerst proberen een paar dagen uit te rusten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer