Dit artikel is partnercontent.
Weer lekker slapen door apneubehandeling
Ademhalen is iets wat automatisch gebeurt. Toch hebben ongeveer 600.000 Nederlanders te maken met het regelmatig stoppen van de ademhaling in de slaap, ook wel slaapapneu genoemd. Bij het ApneuCentrum Nederland worden veel mensen behandeld met deze aandoening.
Directeur Floris Bom vertelt over de procedure. „De patiënten komen hier via een verwijzing van de huisarts en regelmatig worden de patiënten door hun partner gestuurd voor onderzoek en behandeling.”
Hoe ziet dat onderzoek eruit? „Gedurende een nacht vind een slaapregistratie plaats. We zien hoeveel ademstops er zijn, en in welke houding ze het meest voorkomen. Dit doen we door middel van banden om de borstkast en buik die de ademhaling meten, een sensor in de neus en een metertje aan de vinger die de hartslag en zuurstof in het bloed meten.”
Een groot voordeel van slaaponderzoek bij ApneuCentrum Nederland is dat het onderzoek gewoon thuis plaats kan vinden. „De dag van het onderzoek krijgt de patiënt na instructie de meetapparatuur mee. Alles is heel makkelijk zelf aan te sluiten.” Bij het ApneuCentrum analyseren functieanalisten de metingen van die nacht. Zij geven het resultaat door aan de long- en kno-artsen die aan het ApneuCentrum verbonden zijn.” Aan de hand van de analyse wordt besloten welke type behandeling het best bij de patiënt past.
Het Apneucentrum biedt drie verschillende behandelingen. De eerste is een Slaap Positie Trainer, een apparaatje iets groter dan een USB stick dat op de borstkast wordt geplaats gedurende de slaap. Dit gaat trillen wanneer de patiënt op de rug ligt. De trilling zorgt ervoor dat de slaper op de zij gaat liggen, zodat de luchtweg weer vrij komt en er minder kans is op ademstops.
De tweede behandeling bestaat uit het ‘s nachts dragen van een beugel (MRA genoemd) die de onderkaak naar voren haalt. Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte ontstaat in de keel, zodat ademstops minder kans krijgen.
De meest voorkomende behandeling is die met CPAP, Continuous Positive Airway Pressure. De CPAP is een apparaat met maskertje die continu een positieve lucht onder druk geeft om de bovenste luchtweg open te houden. CPAP werkt bij alle gradaties slaapaneu, maar bij ernstige slaapapneu geeft het apparaat het beste resultaat om weer lekker te slapen.
Symptomen
Mensen met apneu hebben naar eigen waarneming weinig slaapproblemen. De eerste symptomen zijn dan ook overdag waarneembaar: concentratieverlies, vermoeidheid of hoofdpijn. Vaak is apneu niet het eerste waar mensen bij deze symptomen aan denken. „De meeste mensen die bij ons terecht komen zijn door hun partner gestuurd. Mensen met slaapapneu snurken vaak, waar de partner last van heeft. Een patiënt merkt zelf weinig van ademstops, en dus wordt de oorzaak van de symptomen in een andere hoek gezocht.”
ApneuCentrum Nederland
Kapteijnstraat 25
3771 CA Barneveld
085-1302174 en 06-30125310
info@apneucentrum.nl