Buitenland

Buttiglione staat taak af bij gewetensnood

De omstreden aanstaande Italiaanse eurocommissaris Buttiglione van justitie zal dossiers afstoten die hem in gewetensnood brengen. Dat heeft de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Barroso donderdag gezegd tegen de pers. De Italiaan blijft aan als lid van de commissie.

ANP/AFP/RTR
21 October 2004 14:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:47

De streng–katholieke Buttiglione kwam in opspraak toen hij onder meer zei dat homoseksualiteit volgens hem een zonde is. Met de toezegging van donderdag hoopt Barroso de kou uit de lucht te halen.

Barroso zei na een ontmoeting met de fractieleiders van het Europees Parlement dat Buttiglione een deel van zijn taken aan collega–commissarissen overdraagt. Barroso zal persoonlijk verantwoordelijk zijn voor zaken als grondrechten en non–discriminatie. Daarvoor formeert hij een groep van commissarissen die daarmee te maken hebben in hun vakgebied.

„In het algemeen kan ik zeggen dat de commissie een warm welkom heeft gekregen in het parlement. Het is uiteraard natuurlijk dat ze verschillende visies hebben op de 24 kandidaten. Ik had niet anders verwacht."

Buttiglione had zich eerder op de dag per brief bereid verklaard om een deel van zijn taken over te dragen aan collega–commissarissen. Zijn persoonlijke overtuigingen wil hij echter niet veranderen.

Barroso gaat met de uitkomst van het overleg in tegen de wens van een groot deel van het Europees Parlement. Het idee van Barroso en Buttiglione is „helemaal niet goed genoeg", voor de socialistische groep in het Europees Parlement. „Ondanks het risico van een institutionele crisis heeft Barroso ons geen duidelijke verklaring gegeven dat Buttiglione verwijderd wordt van de post justitie en binnenlandse zaken. We hebben ook geen adequaat antwoord gekregen over drie andere kandidaat–eurocommissarissen. De situatie blijft onacceptabel", reageerde fractieleider Schulz van de socialisten.

Voorzitter Borrell van het Europees Parlement benadrukte dat het parlement zijn democratische plicht heeft gedaan door de hoorzittingen met de kandidaat–commissarissen. „De burgers hebben er recht op te weten wat hun commissarissen zijn en wat hun zwakheden zijn."

De Italiaan Buttiglione is voorgedragen voor de post justitie, maar kwam in opspraak tijdens een hoorzitting met het Europees Parlement. De oud–tekstschrijver van de paus wees niet alleen homoseksualiteit af, maar deed ook uitspraken over de positie van vrouwen die bij veel parlementariërs slecht vielen. Zij vrezen dat zijn katholieke opvattingen te veel doorwerken in zijn voorstellen en wezen hem vorige week af als commissaris van justitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer