Van der Moolen legt oorlogskas aan
Van der Moolen heeft het afgelopen kwartaal zijn oorlogskas aangevuld. Het getroffen effectenbedrijf gebruikte veel inkomsten om de balans te versterken, onder meer door schulden af te lossen. „Dat is belangrijk om deze periode door te komen", aldus bestuursvoorzitter Fred Böttcher donderdag in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal.
Met de aanleg van een oorlogskas bereidt de topman zich voor op een overname in Europa. Van der Moolen meldde afgelopen zomer op zoek te zijn naar een bedrijf om in te lijven. Inmiddels heeft Böttcher met diverse ondernemingen gesproken, maar een geschikte geschikte kandidaat is vooralsnog niet gevonden.
De topman opereert voorzichtig, want een miskleun is tegenwoordig snel gemaakt. Veel bedrijven in de effectenhandel gaan door een dal en Van der Moolen kan het zich niet permitteren een probleemkind in huis te halen.
Een overname moet Van der Moolen helpen om de winst weer te laten groeien. Het effectenhuis maakt moeilijke tijden door. In het voorbije kwartaal halveerde de nettowinst tot 2,6 miljoen euro. De inkomsten vielen bijna tweevijfde lager uit op 27,0 miljoen euro.
De omzet van Van der Moolen staat al vier jaar sterk onder druk. Ter illustratie: in het derde kwartaal van het topjaar 2000 bedroeg de omzet van het bedrijf 93,9 miljoen euro. Ten opzichte daarvan zijn de inkomsten afgelopen kwartaal met 71 procent teruggelopen. Böttcher durfde niet te zeggen wanneer de magere jaren voorbij zullen zijn.
De effectenhandelaar lijdt zwaar onder de makke handel op de aandelenmarkten in Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf verdient geld met transacties in aandelen en obligaties. De lage omzetten op de beursvloeren en de beperkte koersuitslagen raken Van der Moolen in de kern.
Om de zwakke markt het hoofd te bieden, zet Van der Moolen wederom het mes in de kosten. Afgelopen kwartaal kwamen de kosten van het effectenhuis bijna eenderde lager uit. De besparing ging ten koste van banen van enkele handelaren in Amsterdam. De komende tijd verwacht Böttcher ook te snijden in het ondersteunend personeel op de beursvloer in New York, waar zijn bedrijf een groot deel van de omzet vandaan haalt.
De besparingen bleken in het derde kwartaal onvoldoende om een winstval te voorkomen. „De omzet daalde sneller dan we de kosten konden aanpassen", aldus de bestuursvoorzitter.