Buitenland

„Bush rekende niet op slachtoffers in Irak”

President Bush heeft niet verwacht niet dat de Amerikaanse invasie in Irak slachtoffers onder Amerikaanse militairen tot gevolg zou hebben. Dat zei voormalig presidentskandidaat en televisiedominee Pat Robertson woensdag in een tv-interview met CNN.

Van onze correspondent
21 October 2004 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:47

Robertson ontmoette president Bush op 10 februari 2003, ruim een maand voor de invasie van Irak. „God had mij verteld dat de invasie een ramp en een chaos zou worden. Ik had grote reserves ten aanzien van militaire actie en zei tegen de president dat hij het Amerikaanse volk alvast moest voorbereiden op slachtoffers. Waarop de president antwoordde: Oh nee, er zal bij ons geen enkel slachtoffer vallen”, aldus Robertson.

Zijn bewering heeft de nodige consternatie veroorzaakt tijdens de verkiezingscampagne. Medewerkers van president Bush ontkenden ten stelligste dat de president dat ooit gezegd zou hebben. Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan zei dat ds. Robertson zich vergist moest hebben. Woordvoerder Mike McCurry van senator Kerry, de rivaal van Bush, vroeg om „opheldering” over de opmerking van Robertson. De evangelische dominee deed in 1988 een vergeefse gooi naar de Republikeinse presidentskandidatuur, die toen werd gewonnen door Bush senior.

Robertson is de oprichter van de conservatieve beweging Christian Coalition. Hij heeft groot gezag onder evangelicalen, van wie een ruime meerderheid (67 procent) achter het Irak-beleid van president Bush staat volgens een recente opiniepeiling van het Pew Instituut in Washington. Zeventig procent van deze groep is van plan om op 2 november op Bush te stemmen.

De president en zijn Democratische rivaal trokken woensdag elkaars leiderschapsgaven in twijfel. „Je kunt ons land niet naar een overwinning leiden in de strijd tegen het terrorisme als je de gevaren van de situatie na de septemberaanslagen in 2001 niet juist inschat”, aldus Bush over Kerry.

De Democratische presidentskandidaat zei dat de invasie van Irak Amerika niet veiliger heeft gemaakt, maar juist onveiliger omdat door de invasie van Irak de strijd tegen het terrorisme wordt verwaarloosd. Volgens de meeste peilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen Bush en Kerry. Reden voor beide partijen om er alles aan te doen om kiezers over de streep te halen die hun keuze nog niet hebben gemaakt. De Kerry-campagne kondigde in dit verband woensdag aan dat oud-president Clinton volgende week voor Kerry campagne zal voeren in Pennsylvania, een van de zogeheten ”swingstaten”, die belangrijk zijn voor de eindoverwinning. Clinton onderging begin vorige maand een viervoudige bypassoperatie. Hij is nu blijkbaar voldoende hersteld om zich weer in de politieke strijd te mengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer