Rotterdammers willen Nijmegen oplichten
Vier Rotterdammers zijn woensdagmorgen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een poging de gemeente Nijmegen op te lichten voor een bedrag van 7,8 miljoen euro. Een oplettende bankmedewerker voorkwam op het laatste moment dat de miljoenen werden overgeboekt op een particuliere bankrekening.
Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om vier mannen van 37, 38, 47 en 51 jaar. Twee van hen werken als douanier in de Rotterdamse haven. Zij waren niet direct betrokken bij de poging tot oplichting, maar zijn aangehouden op verdenking van corruptie en overtreding van de opiumwet.
De mannen beschikten over een echt of nagemaakt document dat de gemeente Nijmegen gebruikt voor overboekingen. Ze stuurden de opdracht tot het betalen van 7,8 miljoen euro naar de bank op het moment dat het daar altijd heel druk is met de weekafsluitingen. Maar een bankmedewerker kreeg argwaan toen hij het hoge bedrag zag en belde naar de gemeente om een bevestiging te vragen. Toen bleek dat een dergelijke opdracht nooit was verstrekt, is direct aangifte gedaan.
De recherche in Nijmegen heeft het onderzoek samen met de bovenregionale recherche Noord- en Oost-Nederland opgepakt. Bij het onderzoek naar de corruptie van de douaniers is ook de opsporingsdienst van de belasting, de FIOD-ECD, betrokken. De politie kwam de douaniers in de loop van het onderzoek naar de miljoenenoplichting op het spoor.
De poging tot oplichting had al eind juli plaats. Gemeente en politie brachten de kwestie begin september naar buiten. Volgens de politiewoordvoerder worden de aangehouden mannen woensdag overgebracht naar Nijmegen voor verhoor. Daaruit moet blijken hoe zij precies hebben gehandeld en welke rol ieder heeft gespeeld. Of er meer aanhoudingen zullen volgen, is nog niet duidelijk, aldus de politie.