Binnenland

Kabinet versnelt oplossing beving

De ministers Eric Wiebes van Economische Zaken en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken brachten donderdag een bezoek aan Groningen, waar woensdagochtend in Westerwijtwerd een zware aardbeving was.

Redactie regio
24 May 2019 11:35Gewijzigd op 17 November 2020 06:04
Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bezochten donderdag het gemeentehuis in Loppersum om te praten over de aardbeving in Westwijtwerd. Op de foto: minister Wiebes, tweede van rechts. beeld ANP, Anjo
Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bezochten donderdag het gemeentehuis in Loppersum om te praten over de aardbeving in Westwijtwerd. Op de foto: minister Wiebes, tweede van rechts. beeld ANP, Anjo

Wiebes en Ollongren spraken donderdag in Loppersum met de Groningse commissaris van de Koning René Paas, volgens wie de gaswinning sneller naar beneden moet en de aanpak van schades en het versterken van huizen moet worden versneld.

Over twee weken moet er een concreet plan liggen om de problemen rond de gaswinning in Groningen versneld op te lossen. Zowel Paas als de ministers wilden niet ingaan op welke concrete maatregelen er nu op tafel liggen.

Tijdens een perspraatje in Westerwijtwerd kregen beide bewindspersonen te maken met woedende en emotionele reacties van omstanders. Wiebes sprak na afloop van „hele indringende gesprekken.” Volgens hem moet een huis een veilige plek zijn. „Om de problemen op te lossen moeten we onorthodoxe maatregelen gebruiken en ik zie ook mogelijkheden om het tempo op te schroeven.”

Een deel van de menigte pruimde de woorden van Wiebes niet. „Vertel toch niet steeds hetzelfde verhaal”, riep een omstander. Anderen riepen hem de volgende frasen toe: „Je neus groeit”, „Wiebes, stap op” en „Schaam je rot.”

De ministers bleven ongeveer een half uur in gesprek met bewoners. Volgens minister Ollongren toont de woede opnieuw aan dat het in het bevingsgebied niet moet gaan om bureaucratie en plannen, maar om de mensen en het daadwerkelijk oplossen van schades en het versterken van huizen.

Bevinkje

Wiebes, die zich donderdag tegenover RTV Noord het woord ”bevinkje” liet ontvallen, heeft hierover spijt betoond. Hij wilde met het woord aangeven dat „deze ene beving niet de aanleiding is om nu opeens iets uit de mouw te toveren”, terwijl Wiebes al maanden zegt naar oplossingen te zoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer