Binnenland

Toename afschot herten Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer heeft in januari 825 edelherten in de Oostvaardersplassen afgeschoten. In totaal zijn in het gebied nu 922 herten gedood, aldus de organisatie. Er moeten ruim 1800 edelherten verdwijnen uit het Europese vogelreservaat, omdat de kudde veel te groot is geworden.

ANP
5 February 2019 17:13Gewijzigd op 17 November 2020 05:24
Particulieren die een stukje hert uit de Oostvaardersplassen willen eten, moeten geduld hebben: er is een wachtlijst waarop ruim 12.000 mensen staan. beeld ANP
Particulieren die een stukje hert uit de Oostvaardersplassen willen eten, moeten geduld hebben: er is een wachtlijst waarop ruim 12.000 mensen staan. beeld ANP

Staatsbosbeheer begon in december met het afschot. De eerste maand viel het resultaat de faunabeheerders niet mee. In januari is vaker en op meer dagen geschoten. Bovendien werd het koud, waardoor de herten beter benaderbaar waren.

Drie edelherten zijn gedood omdat ze de winter niet zouden overleven. Er zijn volgens Staatsbosbeheer nog geen runderen of paarden om die reden afgeschoten. Dit jaar moeten 160 konikpaarden de Oostvaardersplassen verlaten omdat ook die kudde te groot is. De runderen blijven ongemoeid.

Sinds het afschot is begonnen, zijn 515 herten verkocht aan de poelier. Die verkoopt een deel van het wildbraad door aan de horeca. Particulieren die een stukje hert uit de Oostvaardersplassen willen eten, moeten geduld hebben: er is een wachtlijst waarop ruim 12.000 mensen staan. De eerste honderden wildpakketten die eind januari werden aangeboden, waren binnen twee uur uitverkocht. Voedselbanken Nederland krijgt ongeveer tweeduizend kilo hertenvlees cadeau.

Volgens Staatsbosbeheer hebben de vogels in het reservaat geen last van het afschot. Vorige week zijn ruim 2700 vogels, verdeeld over 35 soorten, geteld. Dat is wel een relatief laag aantal, aldus de dienst, maar dat komt doordat het erg koud was in de week van de telling. Tegenstanders van het afschot in de Oostvaardersplassen stellen dat vogels ernstig verstoord raken door de knallen van geweren.

Staatsbosbeheer begint deze maand met het aanplanten van duizenden bomen en struiken, zodat de dieren in het kaalgegraasde gebied meer beschutting kunnen vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer