Peres vreest voor aanslag op Sharon
De Israëlische oppositieleider Shimon Peres vreest voor het leven van premier Ariel Sharon. De bedreiging komt van de kant van tegenstanders van de ontruiming van de Gazastrook, aldus Peres dinsdag in een vraaggesprek met de krant Ma’ariv.
„De ophitsing heeft me angst aangejaagd, de harde woorden die weer te horen zijn”, zegt de leider van de Arbeiderspartij in de krant. „Ik ben bang dat iemand zal proberen de premier te vermoorden.” Het doet hem denken aan de tijd van voor de aanslag op premier Rabin.
Die werd bijna negen jaar geleden in Tel Aviv door een extreem rechtse Jood vermoord. Peres nam daarna het premierschap over. „Er bestaat veel gelijkenis tussen de situatie toen en nu”, aldus Peres. Sharon wil de duizenden kolonisten volgend jaar uit de Gazastrook verwijderen.
De plannen voor de terugtrekking uit de Gazastrook leiden in de Joodse staat tot steeds fellere discussies. Giora Eiland, adviseur van Sharon en architect van het omstreden plan, zei gisteren voor de Israëlische radio dat de Joodse kolonisten in de Gazastrook tot juli 2005 de tijd hebben om het Palestijnse lapje grond te verlaten. Daarna, vanaf september, zullen hardnekkige weigeraars met geweld worden weggehaald, zo tekende hij aan.
De precieze deadlines voor de terugtrekking moeten nog door de regering worden vastgesteld. Sharon zal zijn omstreden plannen begin volgende week voorleggen aan de Knesset.
De coalitie van Sharon heeft in de volksvertegenwoordiging geen meerderheid. De eerste minister heeft zich evenwel verzekerd van de steun van de Arbeiderspartij van Peres. Ook een andere oppositiepartij zal Sharon steunen. De grootste weerstand komt vanuit de gelederen van Sharons eigen Likud-fractie en van partijen die gelieerd zijn aan de kolonisten. Israëlische veiligheidsdiensten hebben al opdracht gekregen zich voor te bereiden op protesten en arrestaties na de stemming in de Knesset.
In de Gazastrook wonen 7800 Joodse kolonisten, te midden van 1,3 miljoen Palestijnen. Sharons plan voorziet erin om alle 21 nederzettingen in de Gazastrook, en overigens ook 4 op de Westelijke Jordaanoever, te ontmantelen. Ondanks al het verzet, ook van invloedrijke religieuze voormannen, lijkt Sharon vastbesloten de ontruiming door te zetten. Peilingen wezen eerder uit dat een meerderheid van de Israëliërs zijn plannen steunt.
Het politieke steekspel over de terugtrekkingsplannen overschaduwde gisteren het aanhoudende bloedvergieten in de strijd tussen Israël en de Palestijnen. In het noorden van de Gazastrook werden twee Palestijnen gedood. De leden van de radicale Palestijnse Hamas-beweging waren volgens Israëlische opgave bezig bommen te leggen nabij een veiligheidshek van de kibboets Erez.