Mergelwinning Sint-Pietersberg stopt
Aan de mergelwinning in de groeven van de Sint-Pietersberg komt, zoals het er nu naar uitziet, eind 2005 na tientallen jaren een einde. Cementproducent ENCI stopt er dan mee. De maatregel is onderdeel van een brede sanering waardoor in Nederland 270 banen verdwijnen.
ENCI maakt sinds 1926 cement in Limburg. De onderneming was jarenlang een van de grootste werkgevers in de provincie en speelde na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij de wederopbouw van Nederland.
Maar de laatste tijd ging het steeds slechter met ENCI, dat sinds 1993 onderdeel is van het Duitse HeidelbergCement. De Nederlandse cementindustrie lijdt onder de invoer van goedkoper cement uit het buitenland. Het marktaandeel van HeidelbergCement is de afgelopen drie jaar in Nederland en in België gekrompen.
Reden voor het Duitse moederbedrijf om dinsdag een ingrijpende reorganisatie aan te kondigen. In Maastricht gaat volgend jaar de klinkeroven dicht, waar onder hoge temperaturen een halfproduct van mergel wordt gestookt. Daardoor is mergelwinning in de Sint-Pietersberg niet langer nodig.
Deze maatregelen kosten 224 banen. Daarnaast schrapt het concern 46 arbeidsplaatsen op de locaties in IJmuiden, Rotterdam en Den Bosch. Het maalbedrijf dat het cement uit gebrande klinkers maakt, blijft wel bestaan.
Niet alleen Nederland wordt getroffen door de sanering bij HeidelbergCement. In België komen 200 werknemers van het cementbedrijf CBR op straat te staan. Bij ENCI en CBR werken in totaal 1300 mensen. De maatregelen bij ENCI moeten op jaarbasis een besparing opleveren van 50 miljoen euro.
ENCI-directeur Th. Pluijmen sprak van een zware dag. FNV Bondgenoten noemde de sluiting van de mergelgroeve „bezopen.” Het personeel is laaiend over de ingrepen en wil die niet over zijn kant laten gaan. Vakbond De Unie stelt dat nut en noodzaak van de afslanking van ENCI onvoldoende zijn bewezen.
Ook het stadsbestuur van Maastricht reageerde onthutst. Het banenverlies treft niet alleen de stad, maar is ook een klap voor de hele regio, stelt het bestuur. Vertegenwoordigers van de provincie, Natuurmonumenten en de ministeries van Economische Zaken en VROM kijken nu naar nieuwe kansen voor de werkgelegenheid en de natuur in de regio.
Een opvallende reactie kwam van de actiegroep ENCI-stop. Deze heeft jarenlang gestreden tegen de milieuschade die de mergelwinning zou veroorzaken. De actiegroep is echter aangeslagen door het „onnodige” banenverlies. Er had eerder geïnvesteerd moeten worden in alternatieve werkgelegenheid. De Vereniging tot Redding van de Sint-Pietersberg daarentegen is wel blij met de sanering. Veel werknemers van ENCI menen dat de cementfabriek uiteindelijk het loodje legt wegens het jarenlange verzet.
ENCI vroeg kortgeleden nog een nieuwe vergunning aan om nog eens 25 jaar door te mogen graven naar mergel. De provincie wilde die wel geven, maar dan moest de onderneming eerst onderzoek doen naar de gevolgen voor het milieu. De huidige vergunning voor de winning van jaarlijks 900.000 kuub loopt af op 1 januari 2010. De berg wordt na oplevering door ENCI overgedragen aan natuurbeschermingsorganisaties.
In Limburg blijft, na sluiting van de ENCI-groeve, nog een kleine winning van mergel over door het bedrijf Ankerpoort bij Margraten.