Marja van der Ende (45) fietst haar eten bij elkaar
Marja van der Ende uit ’s-Gravenzande (45) begon in augustus vorig jaar haar eten al fietsend bij stalletjes, kwekerijen en boerderijen te kopen. Het initiatief om zo gezond eten te verzamelen kreeg al snel navolging.
Bijna dagelijks fietst Van der Ende een uur naar winkeltjes in het Westland om eten voor haar en haar partner te kopen. Supermarkten laat ze links liggen. Haar Facebookpagina ”Fietsen voor m’n eten – Westland” kreeg veel enthousiaste volgers.
Waarom bent u hiermee begonnen?
„Na een nare periode had ik behoefte om weer goed voor mezelf te zorgen. Ik ging op vakantie naar Zeeland en kocht daar al fietsend mijn eten in stalletjes langs de weg. Toen ik weer thuis in het Westland kwam, wilde ik dit voortzetten. Ik werd blij van deze nieuwe leefstijl en zette de Facebookgroep op om adressen van aanbieders te verzamelen.”
Wat houdt het initiatief in?
„Ik sla al fietsend groenten en fruit in. Om anderen tips te geven, schrijf ik daarover verslagen. Die publiceer ik op fietsenvoormijneten.nl, om zo ook niet-Facebookgebruikers te tonen hoe leuk en gezond het is om te fietsen voor je eten.”
Wat heeft u ermee bereikt?
„De Facebookgroep heeft al ruim 3000 leden, de kaart toont meer dan 190 voedselverstrekkers. Ook is er een site met blogs over verwante onderwerpen, zoals minder verspilling en plasticverbruik, teelttechnieken en eerlijke prijsstelling. Verder organiseerde ik groepsfietstochten: courgettesoep- en snertfietsen. In de regio Salland (Overijssel) is inmiddels eenzelfde groep gestart, de ”Noaberhaptrap”.”
Waarom zouden anderen uw hierin moeten volgen?
„Het kan een manier zijn om gewicht te verliezen. Vorig jaar ben ik 10 kilo afgevallen. Ik sport en doe boodschappen tegelijkertijd; dat bespaart tijd. Ook voel ik me fitter en energieker. Sinds de start in 2017 heb ik geen last van verkoudheden of griep meer. Daarnaast eet ik minder bewerkt voedsel, verbruik ik veel minder plastic verpakkingen en gooi ik minder eten weg. Verder haalt het initiatief boeren en tuinders uit hun isolement. Zij hebben meer klanten door de aandacht voor hun stalletje. Overigens is mijn boodschappenbudget exact gelijk gebleven.”
Wat zijn uw plannen voor de toekomst hiermee?
„Volgend jaar wil ik meer fietstochten organiseren, ook rond andere gerechten. Verder ben ik op zoek naar ‘voorfietsers’ in andere regio’s, die in hun eigen streek zelf hun eten bij elkaar willen fietsen en een groep willen starten. Misschien is ”Fietsen voor m’n eten” over een tijdje dan wel het leukste consumentenplatform van Nederland op het gebied van bewegen, eten en sociaal contact.”
Tips over opmerkelijk plaatselijk nieuws: schijnwerpers@rd.nl