Dagje Zwolle voor koopjesjagers
De eigenaren van het failliete elektronicaketen Megapool zullen jaloers zijn op de snelheid waarmee dinsdag en vandaag de stereotorens, gasfornuizen, autoradio’s, steelstofzuigers en heteluchtovens aan de man werden gebracht. Een dagje Zwolle voor koopjesjagers. „Beste mensen, dit is de winkel niet.”
Op het laatste moment is de veilinglocatie gewijzigd. In plaats van een partycentrum heeft veilinghuis Cees Lubbers de lege showroom van een Mercedes-dealer ingericht als mijnzaal. Het gros van de 900 stoelen is ruim voordat de eerste hamerslag valt, gevuld. Met staanplaatsen erbij haalt de organisator met gemak de 1000 verwachte kooplustigen.
Veilingmeester Doris van Diest houdt van opschieten. Mag ook wel, want 4381 kavels zijn geen kleinigheid. De regels zijn helder: wie biedt, betaalt. „Boter bij de vis.” Garantie -los van de wettelijke fabrieksgarantie- wordt niet gegeven. „Dit is de winkel niet. Wij hebben alles gecontroleerd. Op een enkel krasje na zijn de spullen in orde. Maar u koopt voetstoots, zoals dat heet.” Megapool ging begin april failliet. De consumentenelektronicaketen De Harens Smid uit Oss nam 25 winkels over.
Met een grote dosis humor krijgt Van Diest de zaal op dreef. Een mooie dvd-recorder gaat in een snelteinvaart van 200 naar 350 euro. „Het is een Pioneer, geen Blokker-kwaliteit.” De bieder die net achter het net vist, hoeft niet te treuren, vindt de veilingmeester. „Ik heb er nog meer, meneer, en die zijn ook nog eens beter.” Gelach alom. Camera’s snorren, fototoestellen klikken. „Ik lijk premier Balkenende wel die net het ziekenhuis uitkomt.”
Van heel wat goederen staan verschillende kavels op de lijst. „Nooit op de eerste bieden”, tipt Erika Harbers uit Emmeloord haar vriendin. „Die worden altijd het duurst.” De dame in kwestie volgt de raad braaf op en koopt een maïsgele afzuigkap van Pelgrim voor 70 euro. Even later volgt nog een koel-vriescombinatie. „Ik ga op kamers, vandaar.”
Opvallend is dat met name mannen op de stereoapparatuur bieden. Bij de stofzuigers-zonder-stofzak komen de vrouwen in het geweer. „Hoeveel wilt u er? Eentje voor beneden en boven, voor 160 euro per stuk wilt u toch niet sukkelen?” De mevrouw in kwestie krijgt niet eens tijd om te reageren. Van Diest is alweer bij de volgende kavel, die keurig op twee grote beeldschermen aan het publiek wordt getoond. „Alle goederen staan nog op de kijklocatie. Er is geen beginnen aan om alles hiernaartoe te slepen.”
Hier en daar zitten gegadigden met de rekenmachine in de aanslag. Dat is geen overbodige luxe, want wie biedt, weet dat hij niet alleen 16 procent opgeld kwijt is, maar over dat totaalbedrag ook nog eens 19 procent BTW. Omgerekend is dat al snel een plus van 38 procent.
Tinka Reins uit Zwolle is desondanks blij met haar Pioneer ”home cinema”. Van Diest hamerde af op 140 euro. Daar komt ruim 53 euro aan kosten bij. „Nog een koopje”, weet ze. „Op internet zag ik dit model staan voor 319 euro, los van de bezorgkosten.” Zonder faillissement van Megapool had ze haar set niet in het bezit gehad. „Dan had ik daar nog wel een nachtje over geslapen.” Over het bankroet van de elektronicaketen kan ze niet treuren. „Daar heb ik geen problemen mee.”
Over de verwachte opbrengst van de veilingdagen doet Van Diest geen uitspraken. „We wachten eerst het einde van beide veilingdagen maar eens af. Maar het is een feit dat particulieren hier voor zachte prijsjes aan hun trekken komen.”