Buitenland

Prominente hulpverleenster in Irak ontvoerd

In het westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad is dinsdag hulpverleenster Margaret Hassan ontvoerd. Hassan werkt sinds 1992 voor de organisatie CARE in Irak. De geboren Ierse heeft de Iraakse nationaliteit en is met een Iraakse man getrouwd. Ze woont al meer dan dertig jaar in het Arabische land.

ANP/AFP/EFE
20 October 2004 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:46

Hassan is voor veel televisiekijkers in de Verenigde Staten geen onbekende. Ze is veelvuldig op televisie verschenen bij onder meer CNN. The Washington Post omschreef haar als „een van de bekendste hulpverleensters in Irak".

Ook in Groot–Brittannië is ze bekend. Daar reageerde de regering geschokt op het ontvoeringsbericht. Dinsdagavond volgde de Ierse regering nadat was gebleken dat in tegenstelling tot eerdere mediaberichten Hassan niet in Londen maar in Dublin is geboren. Ze zou overigens wel een Brits paspoort hebben.

Hassan heeft voor en tijdens de oorlog verscheidene malen gewezen op de slechte humanitaire situatie in haar land. De deelname van Groot–Brittannië aan de oorlog noemde ze eerder „treurig". Ze zei kort voor het begin van het militaire conflict tegen The Newcastle Journal in Irak te zullen blijven. Ze verzekerde niet bevreesd te zijn voor vergeldingsacties van Irakezen.

Hassan is het jongste slachtoffer van een lange reeks van ontvoeringen in Irak, die tot dusver aan zeker dertig mensen het leven heeft gekost. De ontvoerders richten zich vooral tegen staatsburgers uit landen die militair of logistiek deelnemen aan de oorlog en tegen medestanders van de tijdelijke Iraakse regering.

Nog altijd gelden inwoners van onder meer Canada, Egypte, Frankrijk, Jordanië, Koeweit, Libanon, Somalië, Syrië, Turkije, de VS en Zweden als gegijzeld in het Arabische land. Daarenboven is ook een onbekend aantal Irakezen in handen van ontvoerders, maar deze gijzelingen halen nog maar zelden de internationale pers.

In sommige gevallen zijn de gijzelnemers ’ordinaire’ criminelen die geld willen zien. Maar onder meer de nietsontziende groep rond de Jordaniër Abu Musab al–Zarqawi gebruikt de ontvoeringen vooral om de internationale publieke opinie, via Arabische nieuwszenders, te bespelen en de chaos in Irak alleen maar te vergroten. Talrijke hulporganisaties, maar ook mediabedrijven, hebben als gevolg van de ontvoeringen hun mensen uit Irak teruggetrokken.

De VS, met het grootste contingent militairen in Irak, hebben de grootste moeite de situatie onder controle te houden. Nog altijd zijn er ook te weinig Irakezen die als agent of militair toetreden tot de nationale veiligheidstroepen.

Een Amerikaanse generaal–majoor, verantwoordelijk voor de veiligheid in Bagdad, zei dinsdag dat er alleen al in de hoofdstad een tekort is aan 10.000 Iraakse agenten. Volgens Pete Chiarelli, die daarmee afstand nam van eerdere verklaringen uit Washington, kan het nog wel zeker acht maanden duren voordat Bagdad voldoende Iraakse agenten op straat heeft lopen.

Iraakse veiligheidstroepen en de Irakezen die voor een functie in die troepen in opleiding zijn of er solliciteren, zijn geregeld doelwit van aanslagen. Dinsdag werd een basis van de Iraakse Nationale Garde ten noorden van Bagdad nog getroffen door mortiergranaten. Er vielen zeker vier doden en nog eens ongeveer negentig mensen raakten gewond. De gouverneur van een Noord–Iraakse provincie overleefde op zijn beurt een aanslag op zijn leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer