„Italiaanse crisis pakt anders uit dan Griekse”
Als de spanningen rond de Italiaanse overheidsbegroting uitmonden in een financiële crisis, zal die wezenlijk anders zijn dan de Griekse schuldencrisis van een aantal jaren terug.
Dat zei voormalig Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag in een interview met de Amerikaanse zender CNBC.
„Gezien de wijze waarop de Italiaanse banken en de economie zijn georganiseerd, zal een crisis een implosie zijn, geen explosie”, zegt Dijsselbloem. Bij de Griekse schuldenproblematiek was er volgens hem een groot risico dat de crisis zou overslaan op de rest van de eurozone. In Italië is dat minder het geval, omdat het land „voor een groot deel zichzelf financiert.”
Zorgen om het huishoudboekje van Italië spelen weer op sinds de huidige, eurosceptische regering het begrotingstekort harder wil laten oplopen dan het vorige kabinet de Europese Commissie had beloofd. Dat zou zorgen voor verder oplopende schulden, terwijl Rome al voor 130 procent van zijn bruto binnenlands product in het rood staat. „Dat is best zorgelijk”, zegt Dijsselbloem. „Er komt een confrontatie, en ik denk dat de Commissie geen andere keuze heeft dan die aan te gaan.”
Premier Mark Rutte sprak donderdag zijn zorgen uit tegenover de Italiaanse premier Giuseppe Conte, aldus Het Financieele Dagblad. De twee ontmoetten elkaar op een Europese top van regeringsleiders in Brussel.
Tijdens het bezoek aan Brussel benadrukte Conte dat er geen breuk in de regeringsploeg is. Deze mededeling kwam na boze uitspraken van vicepremier, Luigi Di Maio, in een televisieprogramma. Di Maio leidt de eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) die een ongemakkelijke coalitie vormt met de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini, die ook vicepremier is.