Politiek

Kabinet denkt na over reactie op woede van Pakistan

Het kabinet beraadt zich op een reactie op de woede van Pakistan over een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed, die PVV-leider Wilders organiseert.

Redactie politiek
22 August 2018 11:50Gewijzigd op 17 November 2020 04:28
Premier Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP, Bart Maat.
Premier Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP, Bart Maat.

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) liet dinsdag –vanuit de tuin van het Catshuis, waar het kabinet een heisessie had– doorschemeren dat de regering in een spagaat zit. „Vrijheid van meningsuiting is in Nederland een groot goed. Verbieden van uitingen ligt niet op de weg van het kabinet”, was zijn eerste reactie.

Om daar meteen aan toe te voegen dat er in Pakistan heftige reacties kunnen komen. Dat kan consequenties hebben voor „de Nederlanders die daar actief zijn. Hun veiligheid moet ook gediend worden.” Volgens Blok komt het kabinet op korte termijn met een uitvoeriger reactie.

In Pakistan is al op allerlei manieren met woede gereageerd op het initiatief van Wilders. Eind vorige week gingen in de hoofdstad Islamabad duizenden mensen de straat op om te protesteren. Daarbij werden Nederlandse vlaggen en posters van Wilders verbrand.

De Pakistaanse regering, die spreekt van „een verschrikkelijk en schandelijk plan”, heeft de afgezant van Nederland op het matje geroepen. De tijdelijke zaakgelastigde, de nummer twee van de Nederlandse ambassade, heeft op het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitgelegd „dat Geert Wilders een parlementariër is, en geen lid van het kabinet”, aldus Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Behalve Pakistan hebben ook andere islamitische landen hun ongenoegen kenbaar gemaakt. Eind juli heeft de Organisatie van Islamitische Samenwerking Nederland aangeschreven. Bij dat samenwerkingsverband zijn 57 islamitische staten aangesloten, waaronder Saudi-Arabië, Indonesië, Iran, Egypte, Turkije, Marokko en Suriname.

Wilders wil de cartoons over de profeet Mohammed gaan vertonen in een afgesloten deel van het Kamergebouw. Wanneer hij dat gaat doen, is nog niet bekend. Op zijn oproep om cartoons in te sturen heeft hij „al honderden reacties” gehad, aldus de PVV-leider.

Fitna en de Deense cartoonrellen

Dat Wilders ophef veroorzaakt over werkelijke of vermeende belediging van de islam en de profeet Mohammed is bepaald niet de eerste keer. Zo bezocht de PVV-leider in 2015 een cartoonwedstrijd over Mohammed in Texas. Jihadisten probeerden toen een aanslag op hem te plegen.

Veel onrust ontstond er begin 2008 toen Wilders aankondigde een anti-islamfilm te gaan maken getiteld ”Fitna”. Het toenmalige kabinet, Balkenende IV, raakte in hoogste staat van paraatheid toen, voorafgaande aan de première, de internationale moslimwereld woedend reageerde. Balkenende sprak van „een forse crisissituatie.”

Uiteindelijk vielen de reacties, nadat het 16 minuten durende filmpje op 27 maart op internet verscheen, erg mee. Zo zei het Landelijk Beraad van Marokkanen „zeer opgelucht” te zijn na het zien van de film.

Veel heftiger waren de reacties in 2005, toen de Deense krant Jyllands-Posten een twaalftal spotprenten op Mohammed en de islam publiceerde. De bekendste daarvan is die van Kurt Westergaard, die Mohammed afbeeldde met een bom als tulband. Op Westergaard werden diverse aanslagen gepleegd. Naar schatting kwamen er wereldwijd zo’n honderd mensen om het leven door rellen als gevolg van de Deense cartoonaffaire.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer