Waarom is een vlieg raken zo lastig?
Er zijn van die dingen die je vergeet als het vriest dat het kraakt en als je verlangt naar de zomer. Vliegenoverlast bijvoorbeeld. Ook al doe je nog zo je best om vliegen buiten te houden, vroeg of laat zitten er toch een paar binnen. Tijd voor de vliegenmepper, maar waarom is een vlieg raken zo lastig?
- Vliegen zijn vies en ze kriebelen. Snel zijn ze ook. Zo snel, dat het aantal missers de rake meppen ver overstijgt. Wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens hoe vliegen dat voor elkaar krijgen. Het heeft in ieder geval te maken met hun grote gezichtsveld, waardoor ze zelfs bewegingen achter zich zien aankomen. Daar komt bij dat ze alles wat ze zien tien keer sneller verwerken dan een mens. Andere onderzoekers menen dat vliegen zich vooral weten te redden door zichzelf pijlsnel een achterwaartse salto te maken.
Waar kenners het wel aardig over eens zijn, is de wijze waarop je de watervlugge insecten het beste te lijf gaat. Snel meppen is belangrijk, maar bedenk dat dit een ongelijke strijd is. De vlieg is altijd sneller. Benader de vlieg dus eerst langzaam –zodat het dier geen gevaar ziet– en haal pas op het laatste moment uit. De vlieg zal altijd van het gevaar vandaan vliegen. Het kan lonen om de vliegenmepper zo te richten dat hij net iets voorbij de plek neerkomt waar het diertje zit.
En dan is er nog de elektrische vliegenmepper. Hoe dat apparaat aan zijn naam is gekomen, blijft een raadsel. Ten eerste is hij niet bedoeld om mee te meppen en in de tweede plaats zijn ze niet geschikt voor vliegen, omdat juist die insecten hem te vlug af zijn. Voor het vangen van muggen en wespen is hij wel geschikt. Elektrische vliegenmeppers hebben een hoog voltage, maar omdat de spanning gering is, zijn ze voor mensen niet gevaarlijk. De schok of prikkeling die je voelt bij per ongeluk aanraken, is hooguit onaangenaam.