Binnenland

CDA: Pak verslaving hard aan

Als het CDA in de regering komt, wordt verslaving in de toekomst hard aangepakt. De partij gaat zich tijdens eventuele coalitieonderhandelingen sterk maken voor stopzetting van het project met gratis heroïneverstrekking, vermindering van het aantal coffeeshops en verwijdering van de mixdranken uit de supermarkten.

Binnenlandredactie
26 March 2002 16:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Dat zei CDA-kamerlid W. van de Camp maandag tijdens een werkbezoek aan het evangelisch afkickcentrum De Hoop in Dordrecht. „We moeten af van de bureaucultuur, en toe naar een inspannings- en resultaatcultuur, ook in de verslavingszorg.”

Van de Camp wil verslaafden veel meer begeleiden en ook veel meer geld stoppen in het voorkomen van verslaving door voorlichtingsprojecten op scholen. „Maar iedere gulden voor preventie moeten we bevechten bij minister Borst. De preventie is te romantisch, te lief, en als het er is, onvoldoende. Ze moeten de leerlingen duidelijk maken dat je aan verslaving dood kunt gaan.”

Euro’s kunnen wat hem betreft beter worden besteed aan preventie dan aan het overheidsproject voor gratis heroïneverstrekking aan „hopeloze verslaafden.” Dat „prestigeproject” kost jaarlijks 23 miljoen euro vanwege de „dure verstrekkingskantoren, roestvrijstalen spuiten en handschoenen. Terwijl meer dan de helft van de verslaafden het project zonder succes verlaat.” Directeur T. Stortenbeker van De Hoop reageerde: „De overheid toont zich een slechte dealer. Zij weet de klanten niet vast te houden.”

De VVD is volgens Van de Camp tijdelijk bijgedraaid in de verkiezingstijd, maar is toch meegegaan in de gratis heroïneverstrekking. „Bij paars zijn schone stationspleinen belangrijk. Ook al liggen verslaafden achter het station in de goot. Dat hebben het CDA en De Hoop gemeen: dat we mensen schoon moeten krijgen.”

Toch ziet Van de Camp zowel bij de PvdA als bij de VVD mogelijkheden om op het punt van de verslavingszorg aan een eventuele coalitie deel te nemen. „Voor beide partijen zijn de ogen opengegaan wat voor een toestanden drugsgebruik met zich meebrengt. Alleen D66 is nog een ouderwetse partij: die is erg tolerant.”

Wel ziet het CDA-kamerlid als winstpunt dat het aantal geregistreerde coffeeshops is gedaald van 1500 naar 800. Als achterdeur om de coffeeshops te sluiten ziet Van de Camp het gevaar van het stijgende THC-gehalte (de verslavende stof) in softdrugs. Als dat blijft stijgen, worden de softdrugs harddrugs en die zijn in Nederland verboden. Ook moeten de ministeries van Justitie en Volksgezondheid beter gaan samenwerken met betrekking tot verslavingszorg dan bij paars, aldus Van de Camp. Verder bepleitte hij aandacht voor de problematiek van de landelijke instellingen die tegen regionale financiering aanlopen, zoals De Hoop.

Ondertussen ging maandag in Haarlem een heus ”Coffeeshop College” van start. In een coffeeshop kregen ruim tien Engelsen praktisch onderwijs in de opzet van een coffeeshop. In Groot-Brittannië zijn coffeeshops verboden.

De eerste groep van dertig junks die in het kader van de nieuwe Wet strafrechtelijke opvang (SOV) verplicht afkickte achter de tralies, heeft het eerste jaar er bijna opzitten. Er heeft er nog niet één afgehaakt of is betrapt op drugsgebruik. De wet SOV bestaat nu ruim een jaar en heeft tot doel om 15 tot 20 procent van de naar schatting 3000 draaideur-drugscriminelen van de verdovende middelen én van hun onwettige loopbaan af te helpen. Junks die binnen vijf jaar vier keer tegen een veroordeling aanlopen, komen in aanmerking voor het verplichte afkickprogramma, dat maximaal twee jaar duurt en in een gesloten inrichting plaatsheeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer