Politiek

Bruins (CU): Ouders moeten weer gaan opvoeden

Burgers moeten meer hun verantwoordelijkheid nemen, vindt Kamerlid Eppo Bruins. „Ouders moeten weer gaan opvoeden.”

Van onze correspondent
9 June 2018 15:16Gewijzigd op 17 November 2020 04:08
Conferentie Passend verbinden III. beeld RD
Conferentie Passend verbinden III. beeld RD

Het CU-Kamerlid sprak vrijdag tijdens de conferentie Passend verbinden III in Hardinxveld-Giessendam. De bijeenkomst was georganiseerd door Samenwerking Christelijke Jeugdhulp, een coöperatie van christelijke jeugdhulpinstellingen.

Bruins constateerde dat de burgers steeds meer vrijheid krijgen, maar hij vroeg zich af waar hun verantwoordelijkheid blijft als het gaat over opvoeden. „De huidige generatie opvoeders is gewend de schuld van problemen bij een ander te zoeken. Zo vinden ouders dat de school de problemen van hun kinderen maar moet oplossen: „U hebt ervoor geleerd.””

Bruins meent dat de werkdruk van leraren zo steeds groter wordt en dat ze ingeklemd raken tussen de eisen van de overheid en de vragen van de ouders.

Gedragsproblemen

Tijdens de forumdiscussie constateerde een schoolleider in de zaal een verheviging van de gedragsproblemen van leerlingen. Hierdoor zijn meer verwijzingen nodig naar zorginstanties.

Abwin Luteijn van Eleos vindt het jammer dat veel kinderen op christelijke scholen bij seculiere zorgaanbieders terechtkomen. Hij vroeg zich af of de ouders de relatie tussen het geloof en de problemen wel voldoende inzien. „Het gaat niet alleen om Ritalin.”

Iemand in de zaal merkte op dat ouders zich tot seculiere zorgaanbieders wenden omdat christelijke hulpverleners niet genoeg deskundigheid in huis hebben voor het oplossen van specifieke problemen. Luteijn erkende dat die expertise er soms niet is, bijvoorbeeld bij eetstoornissen. De bestuurder vindt dat de christelijke zorg en het christelijk onderwijs elkaar meer moeten vinden in de ketenzorg.

Ook de relatie tussen kerk en school kan beter. Jan de Waard, regiomanager van Berseba, wees erop dat de school een vindplaats van problemen is. Hij stelde voor dat leraren ouders van kinderen met problemen actief benaderen met de vraag of ze via de kerk al pastorale zorg krijgen. „De school kan de ouders aanbieden hen daarbij te helpen.”

Echtscheidingen

Ds. B. Labee, predikant van de gereformeerde gemeente van Veenendaal, vindt het schrijnend dat kerkenraden dikwijls pas als laatste op de hoogte zijn van echtscheidingen. Hij zou het goed vinden als mensen eerder met hun problemen naar de kerkenraad gaan.

Kerkenraden worden volgens hem overspoeld met informatie van instellingen over bijvoorbeeld verslaving, maar die is nogal fragmentarisch. Hij pleit voor het overzichtelijker aanbieden van deze informatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer