Straks goedkoop belletje vanuit Nederland
Bellen vanuit je thuisland naar andere landen binnen de Europese Unie mag niet meer dan 19 cent per minuut kosten, zo hebben de lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement deze week in een voorlopig akkoord besloten. Het moet alleen nog wel worden bekrachtigd. Vier vragen over het telecomakkoord.
Vorig jaar zijn de roamingkosten toch al afgeschaft? Wat voegt dit nog toe?
Met het afschaffen van de roamingkosten kun je sinds juni 2017 vanuit elk ander EU-land tegen het thuistarief bellen. Handig voor op vakantie of zakenreis. Echter, wanneer je met je Nederlandse abonnement gewoon vanuit Nederland belt, zit je op het netwerk van je eigen aanbieder en is er geen sprake van roaming. Bellen vanuit het thuisland naar andere EU-landen is daardoor nog steeds duur.
Een voorbeeld: je kunt met je Nederlandse abonnement goedkoper vanuit Frankrijk naar Spanje bellen dan vanuit Nederland naar Spanje. In een voorlopig akkoord is nu bepaald dat bellen vanuit het thuisland niet méér mag kosten dan 19 cent per minuut. Op dit moment is dat vaak een veelvoud daarvan. Ook voor een sms is een maximumbedrag bepaald: 6 cent. Let wel, het akkoord is nog niet definitief. Iemand die deze zomer vanuit Nederland naar een ander EU-land belt, moet daar dus nog steeds fors voor betalen.
Hetzelfde akkoord schrijft ook voor dat aanbieders van telecomdiensten hun netwerk moeten openstellen voor concurrenten. Wat houdt dat in?
Als we ons even op de Nederlandse situatie focussen: er zijn hier twee telecomaanbieders, KPN en VodafoneZiggo, die zowel over een vast als een mobiel netwerk beschikken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) concludeerde in februari al dat beide partijen samen te dominant zijn. Vooruitlopend op het telecomakkoord nam de ACM een voorlopig besluit, waarin staat dat VodafoneZiggo ook andere partijen op het vaste netwerk moet toelaten. KNP had die verplichting al langer.
De gedachte is dat anders het risico bestaat dat KPN en VodafoneZiggo te hoge prijzen gaan berekenen. Door de marktwerking die door deze verplichting ontstaat, krijgt de consument meer keuze en is hij beter af. Dit geldt voortaan dus ook voor soortgelijke situaties in de 27 andere EU-landen. Wel was dit specifieke onderdeel van het telecomakkoord volgens het ministerie van Economische Zaken vooral een grote wens van Nederland.
Zitten er nog meer interessante elementen in het Europese telecomakkoord?
Zeker. Vanaf 2020 kunnen telecomaanbieders in de EU de eerste frequenties benutten voor het aanbieden van een 5G-netwerk. Het akkoord dat er nu komt, schept kaders voor de benodigde investeringen. Zo is bijvoorbeeld vastgesteld dat vergunningen voor twintig jaar worden afgegeven, om aanbieders de garantie te geven dat ze hun investeringen kunnen terugverdienen. Daarnaast is afgesproken dat er in de hele EU een digitaal alarmeringssysteem komt. Van alle lidstaten is Nederland de enige die op dit vlak al een operationeel systeem heeft: NL-Alert.
Nog even terugkomend op de belkosten: er zijn toch al meer dan voldoende alternatieven om een hoge telefoonrekening tegen te gaan?
Dat klopt. Wie niet diep in de buidel wil tasten om internationaal te bellen, hoeft niet te wachten totdat dit akkoord definitief wordt. Via diensten als Skype, WhatsApp en Facetime verbruik je slechts data. En dat is nu in de meeste gevallen goedkoper dan het gebruik van belminuten. Maar lang gaat dat dus niet meer duren.