Bonden eisen van ENCI werkgarantie
De gezamenlijke vakbonden eisen een werkgarantie van vijf jaar voor het met ontslag bedreigde personeel van cementfabriek ENCI in Maastricht. Als het bedrijf die eis niet inwilligt, dreigen de vakbonden met stakingen, zei bestuurder H. Kijzers van FNV Bondgenoten maandagmiddag.
De vakbonden reageren hiermee op geruchten dat het Duitse moederbedrijf Heidelberg Cement een einde wil maken aan de mergelwinning door ENCI Maastricht. Boze werknemers van ENCI hebben maandag de vlag bij hun bedrijf halfstok gehangen.
De vakbonden besloten tot de nieuwe eis na overleg maandag met de ondernemingsraad. Hun dreigement is een schot voor de boeg. ENCI wil geen commentaar geven op de geruchten. Het bedrijf was van plan vanmiddag opening van zaken te geven aan vakbonden, ondernemingsraad en personeel.
Onder de 350 personeelsleden van ENCI heerst grote onrust. Volgens FNV Bondgenoten overweegt Heidelberg Cement om de maaloven van ENCI in Maastricht te sluiten. Met die oven wordt mergel gebrand tot klinkers. Daarna wordt dit halfproduct vermalen tot cement.
ENCI heeft in totaal drie ovens, waarvan twee in België. De oudste oven staat in Maastricht en dateert uit 1968. De bonden vrezen dat die dichtgaat. Het moederbedrijf bestudeert momenteel hoe het de hevige concurrentie het hoofd kan bieden.
Volgens de bonden is ENCI Maastricht winstgevend en daarom willen ze ook niet praten over een eventueel sociaal plan voor de werknemers, liet Kijzers weten. „Het sluiten van de oven is wat ons betreft niet aan de orde”, zei ook bestuurder S. Verheggen van vakbond de Unie maandag.
De onrust onder het personeel mondde op 21 september al uit in werkonderbrekingen bij ENCI in Maastricht, IJmuiden en Rotterdam. In het hele bedrijf werken 1200 mensen. Bij de cementafdeling van ENCI zijn er dat 600, van wie 350 in Maastricht. De drie fabrieken zetten gezamenlijk jaarlijks circa 3,3 miljoen ton cement af. Moederbedrijf Heidelberg Cement telt in totaal 42.000 werknemers in vijftig landen met een jaaromzet van 6,2 miljard euro.
ENCI heeft onlangs bij de provincie Limburg een nieuwe vergunning voor de mergelwinning aangevraagd, omdat de huidige rond 2010 afloopt. Het bedrijf mag mergel winnen tot een diepte van 10 meter onder NAP, ruim 55 meter onder het lokale stroomniveau van de Maas.
De Eerste Nederlandse Cement Industrie kreeg in 1926 van de overheid een concessie om aan de Maaszijde van de Sint-Pietersberg, in de gemeente Maastricht, een kalksteengroeve te exploiteren. Kalk dient als voornaamste grondstof voor de cementproductie. Bij het aflopen van de laatste concessie is de groeve ongeveer 135 hectare groot. Wat er in de toekomst met de groeve gaat gebeuren, is onbekend. Oude plannen voorzien in een mergelmeer. Een alternatief plan laat de natuur zelf zijn gang gaan.