Thuishulp zit tussen twee vuren: Bij Vérian blijven of naar TvO
Sinds deze week wordt er van twee kanten getrokken aan de medewerkers van het failliete Apeldoornse thuiszorgbedrijf Vérian Care & Clean. „Ik heb nog niets getekend, ik wil me er eerst goed in verdiepen”, zegt Lia Roest uit Ede.
Ze is woensdagochtend gewoon weer naar haar cliënten gegaan, alsof er niets gebeurd is. „De zorg moet doorgaan. We werken voorlopig in opdracht van de curator”, vertelt de 47-jarige Roest, alleenstaande moeder van drie schoolgaande kinderen.
Het is voor haar en haar 1200 collega’s, die samen huishoudelijke hulp geven aan 4000 cliënten verspreid over 18 gemeenten, een onzekere tijd. Twee weken geleden hoorden ze dat het bedrijf uitstel van betaling had gekregen: het voorspel voor een faillissement. Dat werd vorige week inderdaad uitgesproken.
Aanvankelijk leek een doorstart mogelijk, maar zaterdag kwam het tot een openlijke breuk tussen moederconcern Stichting Vérian en de betrokken vakorganisaties FNV, CNV en RMU (zie ”Vérian én TvO doen aanbieding”). „Om kwart over twee kreeg ik een e-mail met het aanbod om bij de nieuwe bv Vérian Thuishulp in dienst te treden. Ik moest eerst aangeven dat ik door wilde, daarna zou ik voor een gesprek worden uitgenodigd.”
Diezelfde zaterdag viel ook de ontslagaanzegging door de curator bij Roest op de mat. „Ik ben pas sinds september bij Vérian in dienst; eerst op basis van een nulurencontract, later voor 10 uur vast per week, verdeeld over vier dagen. Daarnaast heb ik op dinsdag nog een baantje bij een ander bedrijf. Ik kan het geld van de thuiszorg niet missen.”
Roest besloot maandag de reformatorische vakorganisatie RMU te bellen. „Die adviseerde me het aanbod van Vérian niet te tekenen. Volgens de bonden biedt TvO meer zekerheid. Daar moet ik me nog in verdiepen.”
Vérian biedt medewerkers die willen blijven een voorschot op het salaris over mei aan. Roest: „Er zijn collega’s die dat geld hard nodig hebben. Ik kan me voorstellen dat die al getekend hebben, want bij het UWV (dat de loonverplichting van de failliete bv overneemt, TR) moet je er zeker twee tot vier weken op wachten. Zelf kan ik die periode gelukkig nog wel overbruggen.”
TvO stelt in een verklaring dat overstappend personeel zijn huidige arbeidsvoorwaarden behoudt. Ook blijven cliënt en hulp aan elkaar gekoppeld.
Volgens RMU-onderhandelaar Johann Honders geldt de aanbieding van TvO, in tegenstelling tot die van Vérian, ook voor de meeste zieke collega’s. „Het gevaar (bij Vérian, TR) is dat u akkoord gaat met slechtere arbeidsvoorwaarden en dat uw collega’s op straat komen te staan. Dat willen we absoluut voorkomen”, zegt hij in een wervingsfilmpje dat op de site van TvO staat.
Roest vindt dat laatste belangrijk. „Ik weet uit eigen ervaring wat het is om met minder inkomen rond te moeten komen. En als je ziek bent, kun je ook niet solliciteren. Die collega’s dreigen echt in een gat te vallen.”
En hoe reageren haar cliënten? „Dinsdag werkte ik bij mijn andere baas, dus toen heb ik niemand gesproken. Maar maandag wisten veel cliënten nog van niets. Eén mevrouw bij wie ik kwam had er wel iets van meegekregen via de media. Zij was bang dat ze haar zorg kwijt zou raken. Dat gebeurt natuurlijk niet, wij blijven gewoon doorwerken.”
Vérian én TvO doen aanbieding
APELDOORN. De medewerkers –althans een deel van hen– van het vorige week failliet verklaarde Vérian Care & Clean in Apeldoorn hebben twee aanbiedingen op de mat liggen. Oorzaak is het feit dat de betrokken vakorganisaties (FNV, CNV en RMU) en het moederconcern Stichting Vérian het niet eens werden over een doorstart. Daarop trokken beide partijen hun eigen plan. Vérian richtte een nieuwe bv Vérian Huishoudelijke Hulp op en stuurde zaterdag per e-mail een aanbieding aan een deel van de medewerkers. De bonden bereikten diezelfde dag een akkoord met TvO Huishoudelijke Hulp uit Amersfoort. Dat werd maandag ondertekend, waarna ook TvO de deur openzette voor het personeel van de failliete Vérianpoot. Overstappen naar TvO kan tot 1 juli met behoud van alle opgebouwde rechten.