Raad van State buigt zich over sloop Zwarte Madonna
De Raad van State beslist naar verwachting binnen zes weken of de gemeente Den Haag het woongebouw Zwarte Madonna aan de Turfmarkt en de Schedeldoekshaven in de binnenstad mag slopen. De laatste twintig huurders van het complex vroegen maandag aan de hoogste bestuursrechter de sloopvergunning te vernietigen.
Het woongebouw voor laagbetaalden Zwarte Madonna werd in 1985 opgeleverd, telde ooit 336 huurders en dankt zijn naam aan de duizenden zwarte tegeltjes waarmee het is bekleed. De flat moet wijken voor het stedenbouwplan Wijnhavenkwartier. Daarin is onder meer de nieuwbouw geregeld van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het Wijnhavenkwartierplan komen verder 125 sociale huurwoningen, kantoren, horeca en winkels.
De bewoners van de Zwarte Madonna, hadden Tweede–Kamerlid Adri Duivesteijn als getuige–deskundige naar de Raad van State meegenomen. Duivesteijn gaf destijds als wethouder stadsvernieuwing van Den Haag zijn fiat voor de bouw van de woonflat.
Volgens vertegenwoordiger L. Onderwater van de flatbwoners bestaat in Den Haag een overschot aan kantoorruimte, maar is er een tekort van 4470 woningen voor mensen met een laag inkomen. Onderwater stelt dat de ministeries kunnen worden gehuisvest in kantoortorens die in 2005 en 2006 worden opgeleverd. Het terugbouwen van 125 sociale huurwoningen in het Wijnhavenkwartier is te weinig, aldus Onderwater.
Advocaat E. Schippers van de gemeente stelde dat behalve de 125 nieuwe sociale huurwoningen in het Wijnhavenkwartier elders in de binnenstad als vervanging van de Zwarte Madonna 247 sociale huurwoningen zullen worden gebouwd. Zij wees erop dat het inmiddels 20 jaar geleden is dat Duivesteijn de bouw van de Zwarte Madonna van start liet gaan. „Tijden veranderen", zei Schippers.