Hoge onderscheidingen voor hooggeleerde Kamper theologen
Vier emeritus hoogleraren hebben vrijdagochtend een hoge onderscheiding gekregen: ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Het is deze vrijdag een feestelijke dag voor de Theologische Universiteit Kampen (TUK). De predikantenopleiding van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) houdt in de Stadsgehoorzaal in Kampen een reünie voor docenten en studenten. Tegelijkertijd wordt er een boek over de geschiedenis van de instelling gepresenteerd, dat de welluidende titel ”Domineesfabriek” draagt.
Voorafgaand aan het inhoudelijke programma was er vrijdagmorgen een ander markant moment. Vier hoogleraren die recent afscheid namen van de TUK kregen een koninklijke onderscheiding.
Prof. dr. B. Kamphuis was van 1987 tot 2015 hoogleraar systematische theologie. Hij was redactielid en hoofdredacteur van GKV-kerkblad De Reformatie en tweemaal rector van de TUK. Sinds 2009 is hij lid van de stuurgroep nationale synode.
Prof. dr. F. van der Pol was van 1991 tot 2015 hoogleraar oudere kerkgeschiedenis en symboliek.
Prof. dr. C. J. de Ruijter was tussen 1993 en 2014 hoogleraar praktische theologie. In 2013 verscheen zijn boek ”Horen naar de stem van God”, waarin hij nieuwe accenten legt op het gebied van de predikkunde. Ook prof. De Ruijter was geruime tijd rector van de TUK. Hij nam het initiatief voor het herpositioneringstraject ”Dienstbaar en wendbaar”. Dat leidde in 2014 tot rijksbekostiging van de instelling, de aanstelling van meer onderzoekers en verdere professionalisering.
Prof. dr. M. te Velde was van 1988 tot 2015 hoogleraar kerkgeschiedenis na 1650, kerkrecht en gemeenteopbouw. Tussen 2009 en 2015 was hij rector en voorzitter van het college van bestuur. Onder zijn leiding verbreedde het onderwijsaanbod en werd de weg ingezet naar planvorming voor de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Daarnaast trad hij binnen de GKV op als adviseur op het gebied van kerkrecht en kerkorde.