Buitenland

Russen ontkennen in alle toonaarden

In het Russische kamp is negatief gereageerd op de uitkomsten van het MH17-rapport van het Joint Investigation Team (JIT). De Russen blijven in alle toonaarden ontkennen dat de raket van Russische militairen afkomstig is.

William Immink
25 May 2018 12:11Gewijzigd op 17 November 2020 04:02
Serienummers op een onderdeel van de BUK-raket die MH17 neerhaalde tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17.  beeld ANP, Robin van Lonkhuysen
Serienummers op een onderdeel van de BUK-raket die MH17 neerhaalde tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17.  beeld ANP, Robin van Lonkhuysen

Het is woord tegen woord rondom de zaak-MH17. De Russische nieuwszender Ria Novosti kopte donderdagmiddag ”Waarom de uitkomsten van het onderzoek over MH17 niet te vertrouwen zijn”.

Met deze en andere artikelen proberen de Russen twijfel te zaaien onder lezers in zowel binnen- als buitenland, zodat de uitkomsten van het rapport kritisch worden bekeken en ongeloofwaardig overkomen. En dat doen de Russen al sinds het begin: zand strooien in de ogen van de internationale lezers.

Samenwerking

Ondanks dat zei de Russische president Vladimir Poetin dat zijn regering de Nederlandse bevindingen later serieus zal bespreken en analyseren. Hij betreurde het feit dat het JIT geen hulp wil: „We stelden vanaf het begin voor om samen te werken in het onderzoek naar deze tragedie, maar tot onze verrassing mogen we dat niet. Tegelijkertijd mag Oekraïne wel meedoen, terwijl zij het luchtruim niet sloten voor passagiersvliegtuigen.” Dit zei hij op een bijeenkomst met de Franse president Emmanuel Macron.

De Russen proberen alles in twijfel te trekken aan het rapport. Russische media vragen zich af waarom meer informatie niet gegeven wordt, ook al is die er wel volgens Paulussen, leider van het onderzoek. Het is ook opvallend dat juist in Nederland dit onderzoek zo veel aandacht krijgt. Nederland heeft de meeste slachtoffers. Dit alles maakt het rapport verdacht.

Ongeluk

In het artikel wordt Viktor Prjadka aan het woord gelaten. Hij vertelt dat ook de Russen over veel videoinformatie beschikken, maar andere conclusies trekken dan het internationale rapport: „De verschillende beschadigde elementen die de identificatie van de Buk-raket mogelijk maakten zijn afkomstig van een Oekraïense raket. Op al het videomateriaal is te zien dat de Buk-installatie op Oekraïens grondgebied was op die plek en tijd. De conclusie is dat het projectiel vanaf Oekraïense kant is afgevuurd.”

De Russische media geven voornamelijk Oekraïne de schuld van de vliegtuigcrash in 2014. En volgens Prjadka hoeven de Russische conclusies niet te worden heroverwogen na het MH-17 rapport van de JIT. Er is volgens hem geen twijfel over het feit dat Oekraïne de schuldige is: „Misschien hebben ze het wel helemaal niet met opzet gedaan, gebeurde het tijdens een training, en iemand drukte per ongeluk op een knop, en zo gebeurde de catastrofe.”

Prjadka vindt het erg jammer dat de JIT enkel en alleen Oekraïense beelden onderzocht heeft, hoewel deze beelden in het begin vragen oproepten over hun echtheid. „Het meestwaarschijnlijke is dat een groep politici heeft opgedragen een negatief beeld van Rusland te vormen in de ogen van de Europese gemeenschap.” Prjadka hoopt dat vroeger of later de waarheid boven water komt.

Theorieën

Sinds vlak na de vliegtuigcrash kwamen er verschillende theorieën in de omloop. Zo zou er een straaljager rond het vliegtuig hebben gevlogen. De Buk-raket zou vanaf Oekraïens grondgebied zijn afgeschoten. Russische media gaan zo ver dat er werd gepraat over een vliegtuig vol met dode lichamen, dat opzettelijk zou zijn neergestort om Rusland in een kwaad daglicht te stellen. Russische propaganda is dan ook niet om geloofwaardig over te komen, maar om de lezer sceptisch te maken tegenover het nieuws: Niemand weet meer wat waar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer