„Montrealprotocol geschonden, CFK-11 weer in productie”
Met de ozonlaag gaat het steeds beter. Sinds de wereldwijde ratificatie van het zogeheten Montrealprotocol van 1987 dalen de gehalten chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk’s) en wordt het gat in de ozonlaag elk jaar kleiner. Maar wie dacht dat het gat in de ozonlaag onder controle is, komt bedrogen uit, zo blijkt uit een recent artikel in het tijdschrift Nature.
Wetenschappers van het Amerikaanse klimaatinstituut NOAA hebben een onverwachte en hardnekkige toename van het ozonverwoestende cfk-11 ontdekt. Het is een verboden stof die werd gebruikt als drijfgas en als koudemiddel in aircosystemen.
De productie van cfk-11 werd wereldwijd in 2010 beëindigd. Sinds 1993 is het gehalte in de atmosfeer met 15 procent afgenomen. Tussen 2014 en 2016 vertraagde de daling onverwacht. „Het is mijn meest verrassende en onverwachte waarneming in 27 jaar”, zegt onderzoeksleider Stephen Montzka van NOAA. De uitstoot van cfk-11 is momenteel bijna gelijk aan die van twintig jaar geleden, tot 13.000 ton per jaar.
Afbraak van gebouwen met oude aircosystemen kan de toename niet verklaren. „Iemand heeft de productie van cfk-11 hervat.” Maar wie heeft de schending van het Montrealprotocol op zijn geweten? De data wijzen op een land in Oost-Azië, ergens rond China, stelt de Amerikaan op de BBC.