Buitenland

Landbouwministers denken aan EU–breed schoolfruit

Schoolfruit kan een probaat middel zijn om jonge Europeanen meer fruit te laten eten. Vijf van de 25 EU–ministers van landbouw opperden dat maandag bij een vergadering in Luxemburg, onder voorzitterschap van de Nederlandse minister Veerman.

ANP
18 October 2004 13:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:46

Door meer groente en fruit te eten kunnen Europeanen gezonder worden, zo is de gedachte. Onder anderen de ministers van Denemarken en Slovenië vroegen om aandacht hiervoor. Vertrekkend Europees commissaris Fischler (Landbouw) had evenwel aarzelingen. Hij zei terughoudend te zijn om voor schoolfruit een aparte administratieve organisatie op te zetten.

Nederland heeft al enige vorm van schoolfruit, naast de schoolmelk. Dat is ongeveer twee jaar geleden ingevoerd op aandringen van Tweede–Kamerlid Atsma (CDA). Nederland is niet tegen een Europese regeling hiervoor, aldus een woordvoerder.

Het punt kwam aan de orde bij een bespreking van de marktordening van groente en fruit. Die regeling gaat over de marketingsubsidie voor producentenorganisaties in deze sector, zoals telersverenigingen. De meeste ministers zeiden de huidige regeling slechts op onderdelen te willen wijzigen.

Nederland heeft voor basisscholen in zeven steden al een vorm van schoolfruit, naast schoolmelk. Dit project breidt gestaag uit onder basisscholen en later mogelijk ook naar middelbare scholen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De gesubsidieerde appels en peren zijn hier ongeveer twee jaar geleden ingevoerd op aandringen van Tweede–Kamerlid Atsma (CDA). Het ministerie van Volksgezondheid en het Productschap Tuinbouw betalen elk 700.000 euro per jaar om het fruit te kopen en te verdelen. Brussel betaalt daar niet aan mee, maar heeft wel recent besloten Nederland 900.000 euro per jaar te geven om landelijk groente en fruit te promoten bij schoolkinderen. Enkele andere EU–landen delen ook fruit uit aan basisscholieren, zoals Duitsland en Frankrijk. Nederland is niet tegen een Europese vergoeding voor de aankoop en verdeling van fruit op scholen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

Overigens zou ook schoolmelk een stuk gezonder kunnen, zei de Deense minister Hans Christian Schmidt in dezelfde vergadering. De subsidie op volle melk kan beter worden gegeven voor halfvolle of magere melk. Dat maakt kinderen minder dik. De gedachte kreeg steun van vijf Noord–Europese landen, maar opnieuw niet van commissaris Fischler. Die zei deze zaak in 1999 al eens te hebben besproken. Hij wil de melksubsidie niet gebruiken voor melk die grotendeels uit water bestaat.

De Duitse minister Künast zei dan ook suiker op scholen te willen bespreken, bijvoorbeeld frisdrankautomaten. Niet uitgesloten is dat de landbouwministers die zaken later nog eens bespreken met hun collega’s van Volksgezondheid en de komende Europese commissarissen, aldus woordvoerders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer