Leger VS laat bemiddelaar Fallujah vrij
De Amerikaanse strijdkrachten hebben maandag een belangrijke leider en bemiddelaar uit de opstandige Iraakse stad Fallujah vrijgelaten. Sjeik Khaled Hamud al-Jumaili zei na zijn vrijlating dat de onderhandelingen met de interim-regering in Bagdad over een staakt-het-vuren voorlopig zijn beëindigd.
„Ik ben om twee uur vannacht vrijgelaten”, zei Al-Jumaili tegen het persbureau Reuters. De inwoners van Fallujah hebben de onderhandelingen opgeschort ondanks het feit dat er vooruitgang was geboekt. De opschorting is het gevolg van de arrestatie van de bemiddelaar en „Amerikaans beleid.”
De Amerikanen arresteerden Al-Jumaili samen met het hoofd van de politie van Fallujah, Sabar al-Janabi, en twee andere politiemannen toen zij hun familie vrijdag in veiligheid brachten buiten de stad. Het Amerikaanse marinierskorps ontkende steeds dat Al-Jumaili was opgepakt. Fallujah is al maanden in handen van opstandelingen.
Overleg tussen Al-Jumaili en de Iraakse interim-regering in Bagdad om tot een wapenstilstand en de terugkeer van Iraakse veiligheidstroepen naar Fallujah te komen, liep vorige week al spaak. Dat gebeurde nadat interim-premier Allawi had gedreigd met een groot militair offensief als de stad niet spoedig de Jordaanse militant Abu Musab al-Zarqawi en zijn aanhangers zou overdragen aan de interim-regering.
De Amerikanen houden Al-Zarqawi verantwoordelijk voor een hele reeks aanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen in Irak. Zij hebben een prijs van 25 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Hij zou zich ophouden in Fallujah. De Amerikanen bombarderen deze stad voortdurend. Deze zogenaamde precisiebombardementen zijn gericht tegen Al-Zarqawi en zijn strijders, maar volgens ziekenhuizen vallen bij de luchtaanvallen vooral veel slachtoffers onder de burgers. In het weekeinde vochten ook Amerikaanse grondtroepen in Fallujah met opstandelingen.
De voormalige Amerikaanse bevelhebber in Irak, luitenant-generaal Ricardo Sanchez, heeft afgelopen winter bij het Pentagon de noodklok geluid over het gebrek aan materieel voor zijn troepen. Hij zei dat daardoor de gevechtskracht van zijn militairen in het geding kwam. Dat heeft The Washington Post maandag gemeld.
De Amerikaanse krant baseert zich op een brief die Sanchez indertijd aan het ministerie van Defensie stuurde. De bevelhebber sloeg alarm over het gebrek aan onder meer tanks en helikopters. Hoge legerofficieren lieten weten dat de situatie inmiddels is verbeterd, maar dat ze nauwlettend in de gaten houden of de problemen niet opnieuw opduiken.
In Bagdad is de inlevertermijn voor wapens opnieuw verlengd. Strijders van het sjiitische Mahdi-leger in Sadr City, een uitgestrekte sloppenwijk, hebben zondagmorgen nog twee dagen de tijd gekregen om hun wapens in te leveren. Dat heeft de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Kassim Daoud laten weten. Vrijdag werd de inlevertermijn ook al met twee dagen verlengd.
Sinds 11 oktober kunnen inwoners van Sadr City hun wapens inwisselen voor geld. Dat is geregeld in een akkoord dat de rust en veiligheid in de sjiitische wijk moet herstellen. Tegenover de ontwapening stelde de interim-regering 500 miljoen dollar beschikbaar voor de wederopbouw van Sadr City en de vrijlating van opgepakte militieleden. Volgens de Amerikanen moeten de bewoners van de wijk nog duizenden stuks zware wapens en munitie verborgen houden. Vanaf vanavond worden huizen doorzocht.
Zondag gooiden opstandelingen in een stadion in Sadr City waar wapens werden ingezameld, een mortiergranaat. Daarbij kwamen drie mensen om. Bij een aanslag met een autobom op politiemensen in een café in Bagdad zijn zondagavond zeker zes mensen omgekomen en 27 personen gewond geraakt. Dat heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken vanochtend gemeld. De aanslag gebeurde in de buurt van de Australische ambassade.
Zaterdagavond hebben opstandelingen in Latifiya, even ten zuiden van Bagdad, negen politiemensen gedood. Bij een vuurgevecht in Baquba zijn maandag zeven politiemensen, een vrouw en haar 3-jarig dochtertje gewond geraakt.
Bij de zoektocht naar het stoffelijk overschot van de Brit Kenneth Bigley is de bevolking van Irak om hulp gevraagd. In een toespraak op de Iraakse televisie deed de Britse ambassadeur in het land een dringende oproep aan de kijkers om met informatie te komen.
Australië stuurt geen extra militairen naar Irak voor de bescherming van medewerkers van de Verenigde Naties. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag tegen de nieuwszender ABC dat Australië al genoeg inspanningen levert in het Arabische land.