Economie

Handhaving omstreden wet zzp’ers uitgesteld

Het kabinet gaat de handhaving van de omstreden Wet DBA voor zzp’ers en hun opdrachtgevers nog verder uitstellen tot 1 januari 2020.

Redactie economie
9 February 2018 21:22Gewijzigd op 17 November 2020 03:20
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat hebben minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Snel (Financiën) vrijdag bekendgemaakt. Wel moeten kwaadwillende opdrachtgevers die zzp’ers niet als zodanig behandelen op hun tellen passen, aldus de bewindspersonen. Vanaf 1 juli dit jaar zullen alle gevallen van schijnzelfstandigheid worden aangepakt, en niet alleen de ernstigste gevallen, zoals nu gebeurt.

De handhaving van de wet DBA was eerder al opgeschort na felle kritiek en veel onrust. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zzp’ers (opdrachtnemers) inkomsten verloren.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot 2020 geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Tegen de ernstigste gevallen van kwaadwillenden werd en wordt echter wel opgetreden. Vanaf 1 juli gaat de Belastingdienst ook andere gevallen aanpakken waarbij opzet in het spel is en waarbij de schijnzelfstandigheid overduidelijk is.

Het is de bedoeling dat in 2020 een nieuwe wet de oude alweer vervangt. De Wet DBA was juist bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp’ers en mensen in loondienst, en om verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen te gaan. Maar er bleven onduidelijkheden omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Koolmees en Snel wijzen op het concurrentienadeel voor bedrijven die zich aan de regels houden, omdat andere bedrijven „handige constructies gebruiken om lonen te drukken en risico’s af te wentelen.”

In vakbondskringen wordt gemengd gereageerd. „Op zich is het positief dat het kabinet aangeeft meer te willen doen aan handhaving van schijnzelfstandigheid ten aanzien van kwaadwillende opdrachtgevers. Dat is ook keihard nodig. Het CNV vreest echter dat ook met deze uitbreiding de handhaving te weinig zal zijn”, stelt voorzitter Limmen van CNV. Echte handhaving verwacht hij op basis van de aankondigingen pas na 2021.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer