Kerk & religie

„Veel christenen niet bereid tot zending”

Veel christenen zijn niet bereid om een taak te aanvaarden in de zending. „Dat moet ons aanklagen.”

Redactie kerk
10 January 2018 08:10Gewijzigd op 17 November 2020 03:09
Jugendmissionskonferenz in Stuttgart. beeld JuMiKo
Jugendmissionskonferenz in Stuttgart. beeld JuMiKo

Dat zei de Duitse predikant ds. Winrich Scheffbuch tijdens de Jugendmissionskonferenz, een vakbeurs voor missie en ontwikkelingshulp, die dit weekend werd gehouden in het Duitse Echterdingen, bij Stuttgart.

Volgens de Duitse christelijke nieuwsdienst Idea dinsdag verwees ds. Scheffbuch, voorzitter van de zendingsorganisatie Licht im Osten, naar het voorbeeld van de Heere Jezus. „Jezus stuurde Zijn discipelen uit om het Evangelie te verkondigen. Kennelijk is het Zijn opdracht om zending te bedrijven.”

In de zending werken geen helden of grote mensen, benadrukte de evangelisch-lutherse predikant uit Stuttgart. „Het zijn gewone, zwakke mensen, net als wij allemaal, maar ze willen zich wel lenen om een werktuig te zijn in Gods handen.”

Scheffbuch ging ook in op de veelgehoorde vraag wat voor een christen zwaarder moet wegen: zendingswerk of ontwikkelingshulp. Hij vond dat een nutteloos vraagstuk. „Er bestaat geen christelijk leven zonder daden van liefde in de naam van Jezus Christus. Wie oprecht christen wil zijn, heeft als eerste opdracht om de boodschap van Jezus, de gekruisigde en opgestane Heere, te verbreiden in zijn omgeving.” Desalniettemin is de inzet van jonge christenen zowel in het zendingswerk als in ontwikkelingswerk nodig, zei Scheffbuch. „Deze mensen hoeven echt niet allemaal theoloog of arts te zijn.”

Tijdens een workshop vertelde Patrick Hüsgen (25) over een verblijf van tien maanden in de stad Zomba in het zuiden van Malawi. De eerste drie maanden in een onbekende omgeving zijn meestal de zwaarste, wist Hüsgen uit ervaring. „Het kost tijd om contacten te maken, om relaties aan te gaan. Daardoor moet niemand zich laten ontmoedigen. Vertrouwen winnen kost nu eenmaal tijd.” Hüsgen studeerde aanvankelijk bedrijfswetenschappen. Zijn toekomstplannen zijn inmiddels veranderd; hij studeert nu theologie.

Een andere workshops ging over de noodzaak van het gebed. Cornelius Kuttler, predikant te Schopfloch, bij de grens tussen de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en Frankrijk, wees erop dat God altijd hoort, maar niet altijd antwoord geeft. „Als gebedsverhoring uitblijft, veronderstellen sommige christenen dat ze kennelijk niet genoeg of niet indringend genoeg gebeden hebben. Maar ook als we geen verhoring vinden, moeten we op God vertrouwen. Bidden is roepen naar de hemel, ook al zie ik niet dat daar Iemand is Die hoort. God is een Hoorder van de gebeden, ook al voel ik dat niet altijd.”

Aan het einde van de Jugendmissionskonferenz werden zo’n vijftig zendingswerkers voor korte of langere tijd uitgezonden naar landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en West-Europa. De beurs werd dit jaar voor de vijfentwintigste keer gehouden. Er waren 104 standhouders die informatie gaven over zendings- en evangelisatiemogelijkheden wereldwijd en over vacatures. De beurs werd bezocht door ongeveer vijfduizend bezoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer