Marokkanen en Turken werken minder
Turken en Marokkanen verrichten in vergelijking met andere allochtonen minder vaak betaalde arbeid. Chinezen en Egyptenaren hebben relatief veel eigen bedrijven.
Dat blijkt uit de zogeheten integratiekaart die minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft laten ontwikkelen. Het is een nieuw meetinstrument, dat de mate van integratie van migranten in ons land in beeld brengt. De eerste ’kaart’ heeft Verdonk vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd, nadat het kabinet er zijn goedkeuring aan had gegeven.
De integratiekaart richt zich op prestaties in het onderwijs, werk, uitkeringen en contacten tussen minderheden en de Nederlandse bevolking. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de positie van de grote allochtone groepen -Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen- maar ook naar kleinere groepen.
Tussen de diverse bevolkingsgroepen van allochtone afkomst bestaan grote verschillen in arbeidsparticipatie en afhankelijkheid van uitkeringen. Turken en Marokkanen scoren slecht op deze punten. De positie van Surinamers en Antillianen op deze indicatoren is veel beter.
Ook onder kleinere groepen bestaan grote verschillen. Ghanezen en Kaapverdiërs hebben relatief vaak werk. Somaliërs, Irakezen en Afghanen zijn vaak op een uitkering aangewezen.
Chinezen en Egyptenaren hebben in veel gevallen eigen bedrijven. Op scholen doen Chinezen en Ethiopiërs het uitstekend.
Het aandeel allochtone leerlingen dat slaagt voor het eindexamen in het voortgezet onderwijs neemt toe. Verhoudingsgewijs ligt het nog niet zo hoog als bij autochtone leerlingen. Turkse leerlingen doen het slecht. Bij het vwo-examen in 2002 was het aandeel geslaagden bij hen 17 procent lager dan bij autochtone leerlingen.
De integratiekaart is in opdracht van minister Verdonk ontwikkeld door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij zullen de kaart in de komende tijd verder ontwikkelen. Zij zal vanaf nu elk jaar verschijnen.
Enkele maanden geleden ontstond er enig politiek tumult over dit meetinstrument. Minister Verdonk sprak toen nog over een vignet. Oud-VVD-leider Dijkstal vergeleek het met de Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog.