Medische fouten kosten nog steeds 3000 doden
In Nederlandse ziekenhuizen overlijden nog steeds jaarlijks ongeveer 3000 patiënten door medische fouten.
Dit bevestigt de Inspectie voor de Gezondheidszorg, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in een interview met Reader’s Digest. De Inspectie voor de Gezondheidszorg schat dat naast de vele sterfgevallen 52.000 tot 61.000 mensen per jaar langer dan voorzien in ziekenhuizen moeten worden opgenomen.
Al in 1997 schreef gezondheidsjurist mr. dr. W. G. Verkruisen in het Nederlands Juristenblad dat er jaarlijks 3000 mensen door vermijdbare medische fouten overlijden.
D66-kamerlid Dittrich en SP-kamerlid De Wit trekken al jaren ten strijde tegen vermijdbare medische fouten. Dittrich: „Een aantal zaken heb ik in de Kamer aan de orde gesteld. In die zaken was er sprake van tegenwerking door de medische maffia.” Dittrich doelt daarbij op ziekenhuizen die informatie over medische fouten structureel onder de pet houden.
Dittrich haalt ook uit naar het openbaar ministerie, waar door nabestaanden aangifte wordt gedaan van dood door schuld. Hij noemt het OM „de tweede maffia.” „Dossiers verdwijnen in een lade waar ze nooit meer uitkomen. De officier van justitie laat zaken sloffen, net zo lang tot ze verjaard zijn. Ik heb tientallen dossiers van advocaten die als voorbeeld dienen”, aldus Dittrich.
Het openbaar ministerie is bezig met de vorming van een landelijk expertisecentrum medische zaken, dat zich gaat bezighouden met medische missers. Het expertisecentrum zal adviezen geven en zorgen voor de uitwisseling van informatie tussen de parketten. Ook onderhoudt het centrum de contacten met de Inspectie voor de Gezondheidszorg.