Familielid bij zorgcentrum Riederborgh: Overal lopen duistere figuren rond
„Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u”, staat er op de wand. De identiteit van zorgcentrum Riederborgh in Ridderkerk is duidelijk. Intussen wordt oud-medewerker Rahiied A. verdacht van insulinemoorden.
Het is rustig rond de ingang van Riederborgh, donderdag tegen de avond. De enkeling die door de glazen deuren naar binnen of buiten wil gaan, komt er verbaasd achter dat ze niet zomaar openschuiven. Alleen degene die met een pas langs het uitleesapparaat in de muur zwaait, krijgt ze geopend.
Normaal gesproken zoeven de deuren rond dit tijdstip voor iedereen uitnodigend open, weet een fysiotherapeut die aan het einde van zijn werkdag bepakt en bezakt de duisternis in stapt.
De oorzaak van de geslotenheid zal met de belangstelling van de pers te maken hebben voor het nieuws dat de van insulinemoorden verdachte Rahiied A. (21) ook in Riederborgh werkte, vermoedt hij. „Binnen kreeg ik al te horen dat onder meer de NOS langs was geweest.”
Ook verderop in de straat spreekt een vrouw met kladblok bezoekers van Riederborgh aan. Vlak bij haar staat een bus van een tv-station.
Een oudere en een jongere vrouw verlaten het centrum. „We zijn op bezoek geweest bij mijn zus”, zegt de oudste. Ze wijst naar haar buurvrouw. „Haar moeder.” Hun namen willen ze niet geven.
Het nieuws dat de 21-jarige verdachte van de insulinemoorden ook in dit tehuis heeft gewerkt, vinden ze niettemin schokkend. „Ik vond het al heftig toen ik vorige week maandag hoorde dat de man was opgepakt”, zegt de jongste vrouw. „Toen wisten we nog niet dat hij ook hier gewerkt had, maar ook voor de slachtoffers in andere tehuizen blijft het erg.”
Ze reageert nuchter op het idee dat haar moeder mogelijk gevaar heeft gelopen. „Risico’s zijn er overal. Ik kan ook onder een tram komen. Het is heftig nieuws dat de man ook hier heeft gewerkt, maar ik heb zelf niet gemerkt dat mijn moeder qua gezondheid achteruit is gegaan. Verder herken ik de man niet van de nieuwsfoto’s die er van hem circuleren. Het lijkt er dus niet op dat hij ook haar heeft verzorgd.”
Eigenlijk wisten de vrouwen het nieuws een week geleden al, verklapt de oudste. „Toen kregen alle bewoners een brief met de mededeling dat er ook in Riederborgh onderzoek wordt gedaan in verband met het oppakken van de verdachte. De directie heeft iedereen open geïnformeerd.”
Een oudere man met gleufhoed wandelt richting de ingang. Hij duwt een rolstoel met een ineengedoken vrouw voor zich uit. „Mijn vrouw woont hier één jaar”, meldt hij, wachtend voor de gesloten deuren. Zijn vrouw reageert niet.
De man weet dat Rahiied A. in het Ridderkerkse zorgcentrum heeft gewerkt, maar wil er niet te veel woorden aan vuil maken. „Riederborgh is een warm tehuis. Overál lopen duistere figuren rond; hier nu dus ook, blijkbaar. Dat kun je toch niet voorkomen.”
Inmiddels zwaaien de deuren voor het echtpaar open. De man duwt de rolstoel met zijn vrouw naar binnen.
Kort erop loopt het hoofd economische en administratieve dienst van het tehuis naar buiten. Op weg naar het avondeten, thuis. Zijn naam noemt hij niet „Maar ik lees het Reformatorisch Dagblad zelf ook.”
De kwestie heeft iedereen die binnen de organisatie werkt geraakt, bekent de man. „We vinden het in- en intriest. Al moeten we natuurlijk nog zien of de beschuldiging op waarheid berust.”
De vraag of A. ook in Riederborgh dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, ziet hij als een zaak voor de inspectie. „Maar het is al een jaar geleden dat de verdachte hier heeft gewerkt, en dat was bovendien tijdens zijn stageperiode. Het is dus gelukkig helemaal niet zeker of hier door zijn toedoen slachtoffers zijn gevallen.”
Even later is het weer stil rond de ingang. Maar achter de gesloten schuifdeuren spreekt nog steeds de Bijbeltekst uit 1 Petrus 5:7 op de wand.
Mogelijk nog zes insulinemoorden
ROTTERDAM. De 21-jarige Rotterdammer Rahiied A. (21), die wordt verdacht van een insulinemoord op een bejaarde vrouw in verpleeghuis ’t Huys te
Hoecke in Puttershoek, is volgens het openbaar ministerie eveneens betrokken bij zeker twee soortgelijke moorden.
Het OM onderzoekt daarnaast nog vier andere verdachte sterfgevallen.
De nieuwe verdenkingen zijn voortgekomen uit de meldingen van instellingen waar de verdachte als invaller heeft gewerkt: Riederborgh en Jasmijnhuis in Ridderkerk en Humanitas in Rotterdam.
In totaal deden die instellingen twaalf nieuwe meldingen. In zes van deze gevallen was de afloop dodelijk, in de andere gevallen overleefden de slachtoffers de onjuiste toediening van insuline.