Zeventien wethouders: Vernieuw lokale democratie
Een groep van zeventien wethouders maakt zich zorgen over gevoelens van onvrede, onrust en afkerigheid van hun bewoners. In een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Ollongren riepen zij vorige week op tot vernieuwing van de lokale democratie.
De kern van het betoog is dat „het wederkerig vertrouwen moet worden hersteld. Het vertrouwen van burgers in hun overheid, maar ook het vertrouwen van de overheid in haar burgers.”
Ruim honderd dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen roepen de wethouders ertoe op de vernieuwing van de lokale democratie een nadrukkelijke plek te geven in de coalitieakkoorden.
„Mensen met verschillende achtergronden, interesses en belangen leven en werken samen in straten, dorpen, gemeenschappen en netwerken. Daarbinnen zoeken ze steeds meer zelf naar oplossingen in het publieke domein. De gemeente moet beter luisteren en aansluiten bij lokale initiatieven. Een dienstbare gemeente die de lokale gemeenschap centraal stelt, in plaats van de partijpolitiek”, bepleiten de wethouders.
„Wij geloven daarbij in de kracht van de lokale samenleving. Wij geloven dat bewoners, buurten, wijken en dorpen meer ruimte willen en meer ruimte nodig hebben. Wij willen er als wethouders voor zorgen dat die ruimte er komt.”
Ze doen daartoe negen suggesties om dat praktisch invulling te geven. Zo pleiten ze voor meer inspraak van burgers. „Denk aan het organiseren van burgerraden of andere vormen van inspraak.”
Om wille van de toegankelijkheid wordt een wekelijks inloopuur in een buurthuis, bibliotheek of café geopperd. Een andere aanbeveling die wordt gedaan, is burgers de ruimte te geven minimaal één procent van de lokale begroting te besteden aan lokale initiatieven.
Maatschappelijk akkoord
De eerste stappen voor vernieuwing van de lokale democratie kunnen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar worden gezet wat de wethoudersgroep betreft.
Anders dan alleen een collegeakkoord tussen politieke partijen zou er dan een ”maatschappelijk akkoord” moeten komen met de gemeenteraad en een stad of dorp. Daarin zou dan moeten staan „wat voor gemeente we willen zijn” en „hoe we de maatschappelijke opgaven samen oppakken.” De keuze voor nieuwe wethouders zou daarop moeten worden afgestemd. Van de zeventien wethouders zijn er drie van het CDA en is er één van de ChristenUnie/SGP.