Grondwetswijziging Italië goedgekeurd
Het Huis van Afgevaardigden van het Italiaanse parlement heeft vrijdag ingestemd met een omstreden grondwetswijziging die de premier meer macht en de regio’s meer zelfstandigheid geeft. Het Huis nam het voorstel, dat eerder dit jaar al door de Senaat was gekomen, met 295 tegen 202 stemmen aan.
De wijziging geeft de premier het recht ministers te benoemen en te ontslaan. Nu benoemt de president de ministers op voordracht van de premier en pas na goedkeuring van het parlement. Ook krijgt de premier de macht het parlement te ontbinden.
Verder geeft de hervorming elke van de twintig regio’s de exclusieve controle over eigen volksgezondheid, onderwijs en politie. De Senaat wordt omgevormd tot een federaal lichaam dat de regio’s vertegenwoordigt. Het aantal leden gaat van 315 terug naar 206. Ook het aantal leden in het Huis van Afgevaardigden daalt, van 630 naar 412.
Het gaat om de belangrijkste grondwetswijzigingen sinds 1948, toen Italië enkele jaren na de val van het fascistische regime van Benito Mussolini een nieuwe grondwet kreeg.
Het is premier Silvio Berlusconi altijd een doorn in het oog geweest dat hij minder macht heeft dan bijvoorbeeld zijn Britse collega Tony Blair en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Vorig jaar leed Berlusconi een gevoelige nederlaag toen president Azeglio Ciampi in eerste instantie een wet blokkeerde waarmee de macht van Berlusconi’s media-imperium zou worden versterkt.
De linkse oppositie veroordeelt het voorstel om de macht van de premier uit te breiden als een gevaarlijke ontwikkeling. Ook ziet zij er niets in om de regio’s meer bevoegdheden te geven. Daardoor neemt het verschil tussen het rijke noorden en het arme zuiden alleen maar toe, luidt haar verwijt.
Willen de hervormingen doorgevoerd kunnen worden, dan moeten beide kamers van het parlement er nogmaals mee instemmen.