Buitenland

„Madrid dreigde Catalanen met „extreem geweld”

Madrid heeft gedreigd met „bloed en doden in de straten” als de Catalaanse regering de onafhankelijkheidsverklaring van 27 oktober in werking zou laten treden.

Lex Rietman
20 November 2017 11:12Gewijzigd op 17 November 2020 02:50
BRUSSEL. De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont applaudisseerde op 7 november voor een delegatie van Catalaanse burgemeesters in Brussel, de stad waarheen hij vluchtte nadat Madrid zijn onafhankelijkheidsstreven definitief naar de prullenbak ver
BRUSSEL. De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont applaudisseerde op 7 november voor een delegatie van Catalaanse burgemeesters in Brussel, de stad waarheen hij vluchtte nadat Madrid zijn onafhankelijkheidsstreven definitief naar de prullenbak ver

Dat heeft Marta Rovira van de republikeinse partij ERC eind vorige week gezegd tegen de Catalaanse radiozender RAC1.

Volgens Rovira was het leger al bezig om wapens over te brengen naar de basis Sant Climent de Sescebes. „De Spaanse regering liet ons via tal van wegen weten dat extreem geweld ingezet zou worden als wij op deze weg voort zouden gaan”, zei de nummer twee van de grootste partij in Catalonië.

De Spaanse regering ontkende de dreigementen onmiddellijk. Vanuit Zweden sprak premier Mariano Rajoy van een „absolute schande en een enorme leugen.” Opvallend was dat het kabinet ditmaal geen plannen zei te hebben om een klacht in te dienen wegens smaad. Eerder stapte de regering-Rajoy in een soortgelijk geval wel naar de rechter.

Vorige week onthulde het Spaanse weekblad Interviu een gedetailleerd plan om het regioparlement in Barcelona te bestormen. Dat plan zou uitgevoerd worden als de Catalaanse regering zich in het parlement zou verschansen na het uitroepen van de onafhankelijkheid. Te land, vanuit de lucht en vanuit de riolen zouden 300 speciaal getrainde agenten van de nationale politie en de Guardia Civil het parlementsgebouw in Barcelona binnendringen om premier Carles Puigdemont en zijn kabinet te arresteren. Het weekblad baseerde zich op drie bronnen binnen het apparaat van de staatsveiligheid.

Volgens de krant Ara was de Catalaanse ombudsman Rafael Ribo een van degenen die Puigdemont waarschuwden voor hardhandig optreden van Madrid. „De boodschap van mijn gesprekspartners aan de andere kant was dat er een zeer harde interventie van de staat op handen was”, zei Ribo volgens de krant.

Dat zou kunnen verklaren waarom Puigdemont vlak voor de onafhankelijkheidsverklaring overwoog om bakzeil te halen en reguliere regionale verkiezingen uit te roepen.

Na de onafhankelijkheidsverklaring van 27 oktober bleef het opmerkelijk stil. De Catalaanse regering deed niets om de nieuwe republiek in werking te laten treden.

Drie dagen daarna vluchtte Puigdemont met een deel van zijn kabinet naar Brussel, inmiddels afgezet door de Spaanse premier Rajoy op grond van artikel 155. In Brussel zei Puigdemont dat hij en zijn ploeg niet bereid waren geweest om „extreem geweld” te riskeren. Daarover heeft hij nooit details gegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer