Water koken is lastig, maar niet als je er levens mee redt
Er moesten woensdag extra vrachtwagens met waterflessen naar de supermarkten in Vlaardingen. Het alarm was gegaan: het leidingwater was niet veilig meer. Al een halfuur na het bericht kwam er in de winkel een run op flessenwater.
Het advies van het drinkwaterbedrijf Evides is om tot zaterdag het leidingwater ten minste drie minuten te koken. In plaats daarvan slaan mensen liever waterflessen in, hoewel dat letterlijk honderden keren duurder is. Maar ja, als het leidingwater niet meer te vertrouwen is, houd je liever veilige afstand.
We zijn er zo aan gewend dat leidingwater altijd drinkbaar is, dat we er weinig bij stilstaan dat dit in veel landen op de wereld helemaal niet zo is. De internetpagina waterinhetbuitenland.nl laat zien dat je niet heel lang in het vliegtuig hoeft te zitten om ergens te landen waar je niet uit kraan kunt drinken. Dat geldt voor veel landen aan de Middellandse Zee. Maar in EU-land Spanje bijvoorbeeld zit er zo veel chloor in het water dat het niet lekker meer is.
In veel landen is het heel normaal om drinkwater in flessen te kopen. Het leidingwater is er dan voor baden en schrobben. Schoon drinkwater kost dan wel een centje extra. Iemand heeft becijferd dat in El Salvador de armste 20 procent van de bevolking 10 procent van het inkomen aan schoon water besteedt. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als wij in West-Europa aan al ons voedsel uitgeven.
Schoon drinkwater is essentieel voor de volksgezondheid. In Afrika en Azië sterven jaarlijks nog honderdduizenden kinderen onder de vijf jaar aan diarree. In de westerse wereld zijn dat er enkele honderden. Schoon drinkwater maakt daarin het grote verschil. In regio’s in Afrika en Azië met een goed waterleidingnet ligt het aantal doden veel lager.
Datzelfde effect was vroeger ook te zien in Nederland. Toen ons land in 1866 werd getroffen door een cholera-epidemie, bleef het aantal doden in Amsterdam laag, vrijwel zeker door de waterleiding en het riool.
Wereldwijd wordt het aantal doden dat jaarlijks valt door vervuild water nog altijd geschat op een half miljoen. Dat is voldoende om op dit punt heel precies te werk te gaan. Het advies dat in Vlaardingen en Maassluis is gegeven, is dan ook zeer terecht.
In Vlaardingen heeft Evides de E. colibacterie in het water gevonden. Dit is precies het ‘beestje’ dat voor gevaarlijke diarree kan zorgen. Gezonde mensen kunnen dit ongemak wellicht overleven, maar voor zwakkeren (zoals kinderen en ouderen) kan het dodelijk zijn.
Opvallend is dat deze vervuiling bij routineonderzoek is aangetroffen. Het doorlopend nemen van monsters is werkelijk cruciaal in het zuiver houden van het drinkwater. In veel Europese landen is er discussie over de vraag of het water moet worden geleverd door een overheidsbedrijf of een private onderneming. Het minste dat je daarover kunt zeggen is dat kwaliteitscontrole altijd bovenaan moet staan.
Wie rondkijkt in de wereld, weet dat we rond drinkwater geen risico’s mogen nemen. Als we daarvan overtuigd zijn, is het niet zo erg meer om een paar dagen water te koken of met flessen te slepen.