Politiek

Rutte: Segers moet compromissen ook kunnen uitleggen in Oldebroek

De formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waren dinsdagavond 15 augustus „op een haar na mislukt.”

30 October 2017 11:57Gewijzigd op 17 November 2020 02:41
Segers. beeld ANP, Jerry Lampen
Segers. beeld ANP, Jerry Lampen

Dat schreef NRC Handelsblad afgelopen zaterdag in een lezenswaardig artikel over de manier waarop de ChristenUnie het hele onderhandelingsproces beleefde. Een journalist van de krant mocht de afgelopen maanden de meeste inhoudelijke besprekingen van de fractie meemaken; ze moest er alleen over zwijgen tot de formatie voorbij was. „Omdat we tijdens de formatie niets konden delen, hebben we als ChristenUniefractie achteraf iets willen laten zien van de manier waarop we de afgelopen maanden binnenskamer hebben geknokt voor onze idealen”, zei de politieke leider van de partij, Segers, maandagmorgen desgevraagd over de reden van de reportage.

Op die bewuste dinsdag in augustus was de vraag of de fractieleden ook individueel de keuzes konden dragen, „zonder dat er ooit sprake is geweest dat iemand op het punt stond om op te stappen.” Iedereen bleek dat te kunnen, ook Segers zelf. „Het was een spannende dag, maar het is die dag niet op een haar na geklapt”, aldus Segers. Waarvan akte.

De onderhandelingen klapten bijna wél op dinsdag 18 juli, toen de onderhandelaars Segers en Schouten voor overleg naar de fractie gingen over de medisch-ethische paragraaf. „Toen hield ik er ernstig rekening mee”, aldus Segers. Segers liet toen –na ruggespraak met zijn onderhandelingsteam– weten dat wat de onderhandelaars vroegen, een brug te ver was.

In het NRC staat te lezen hoe VVD-onderhandelaar Rutte Segers te hulp schiet. Segers stelde aan de onderhandelingstafel dat hij in Oldebroek in een zaaltje veel compromissen kon uitleggen. Maar niet als hij „bij de beschermwaardigheid van het leven vier jaar lang wordt ingehaald door wisselende meerderheden in de Kamer.” Toen zei Rutte na een korte stilte: „Ik wil ook niet dat jullie die pijn lijden. Ik wil ook dat jullie het in Oldebroek kunnen uitleggen.”

Een ander spannend moment was rond het kinderpardon. Voordewind had graag een ruimere regeling gezien, maar uiteindelijk slikte hij de maatregel nadat er een aantal andere gunstige regelingen voor vluchtelingen tegenover stonden.

Al met al best een leuke actie, zo’n reconstructie, alleen mag de CU in andere spannende situaties best aankloppen bij redacties van kranten die ideologisch dichter bij haar staan. Bovendien zijn er in Oldebroek vast meer abonnees van het Reformatorisch Dagblad dan van NRC Handelsblad te vinden…

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer