Economie

Leg financiële toekomst gehandicapt kind goed vast

Hoe redt een kind met een beperking zich als de ouders niet meer leven? En dan niet alleen als het gaat om aandacht en liefde, maar ook financieel, fiscaal en juridisch?

André van Luijk
26 October 2017 07:31Gewijzigd op 17 November 2020 02:39
beeld iStock
beeld iStock

Voor kinderen met een zware handicap moet je overduidelijk iets regelen. Maar hoe zit het met kinderen die voor het oog goed functioneren, maar zich niet kunnen redden zonder zorg en aandacht? Hoe moet er worden omgegaan met een eventuele erfenis en het beheer van het vermogen?

Allereerst is het van belang om een goed netwerk te creëren. Je kunt alles financieel en juridisch goed regelen, maar als er geen mensen zijn die het uitvoeren, is papier geduldig. Het is belangrijk om afspraken te maken met andere kinderen, zodat vóór overlijden duidelijk is wie welke zaken regelt. Ook is het verstandig om duidelijk te maken welke wensen je als ouders hebt, zodat die niet pas bij het openen van het testament als een verrassing tevoorschijn komen.

Grotere erfenis

Als ouders kun je bijvoorbeeld besluiten om het gehandicapte kind juist een grotere erfenis te geven. Zo’n kind heeft namelijk geen of weinig verdienvermogen en zal dus eerder op vermogen interen dan het vermogen uitbreiden.

Je kunt ook juist het gehandicapte kind minder geven en de andere kinderen meer, met daarbij de opdracht dat de andere kinderen de broer of zus met een beperking helpen. Zulke zaken moeten vooraf duidelijk zijn. Uiteraard is het verstandig om dit notarieel vast te leggen.

Op juridisch vlak kun je het gezag bij overlijden regelen. Het maakt dan uit of het een minderjarig kind betreft of een volwassene. Je kunt bij de notaris zaken voor een minderjarige vastleggen in een testament of in het gezagsregister. Bij een meerderjarige kan dit door middel van bewind of mentorschap. Denk bij mentorschap aan verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding.

Bewindvoering gaat verder. Ben je bewindvoerder, dan mag je juridische of financiële zaken behartigen. Er moet wel sprake zijn van wilsonbekwaamheid, want anders gaat een rechter niet akkoord. Het is verstandig om minimaal twee personen tot bewindvoerder te maken.

Het kan zijn dat het kind met een beperking te ‘goed’ is voor een bewindvoeringssituatie. Als ouders kun je ook kiezen voor testamentair bewind. Dit gaat dan alleen over het vermogen uit de erfenis en niet over het vermogen van het kind zelf. Als bewindvoering en mentorschap niet afdoende zijn, dan is er nog de mogelijkheid om iemand onder curatele te laten zetten.

Hogere vrijstelling

Op fiscaal vlak zijn er ook aandachtpunten. Bij een erfenis heeft een kind met een handicap een bijna drie keer hogere vrijstelling –60.621 euro– dan een kind zonder handicap. Als een kind met een beperking een hoger vermogen heeft, dan heeft dit gevolgen voor bijvoorbeeld de huurtoeslag of de bijtelling Wet langdurige zorg.

Onder het nieuwe kabinet gaat deze bijtelling wel voor de helft omlaag. Het vermogen verlagen om meer toeslagen te ontvangen is steeds lastiger, omdat de fiscus meekijkt of het geen oneigenlijke constructies zijn. Een stichting oprichten zal bijvoorbeeld al snel als fiscaal transparant worden gezien, zodat het vermogen toch meetelt in box 3. Het is best lastig om het goed te regelen voor je kind, omdat iedere situatie uniek is. Een goede start kan een intakegesprek bij een notaris zijn.

De auteur is Master of Financial Planning. Reageren? financieel@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer