Binnenland

Kadaster brengt landelijk bedehuizen in kaart

Voor het eerst komt er een digitale database waarin alle kerken, moskeeën en andere religieuze gebouwen in Nederland opgenomen zijn. Vanaf dinsdag zijn deze gegevens publiek toegankelijk.

Remco van Mulligen
20 October 2017 14:50Gewijzigd op 17 November 2020 02:37
De kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld. beeld RD, Anton Dommerholt
De kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld. beeld RD, Anton Dommerholt

Het Kadaster heeft twee jaar gewerkt aan deze database. Deze organisatie, die gebouwen en wegen in kaart brengt, heeft samen met de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen alle adresgegevens van religieuze gebouwen gebundeld.

Op de website is te zien waar deze gebouwen liggen. Ook is dan inzichtelijk of het om een kerk, moskee of synagoge gaat en van welke richting deze is. Daarna zal vermoedelijk ook nog meer informatie over deze gebouwen in de database terechtkomen, meldt Allard Roest, die bij de Geodienst met dit project bezig is.

Een gegevensverzameling in digitale vorm was er nog niet. „Vroeger maakten topografen papieren kaarten aan de hand van luchtfoto’s”, vertelt Jasper Hogerwerf, projectleider bij het Kadaster. „Dan gingen ze het land in om te inventariseren wat ze op die luchtfoto’s zagen. Dat was tijdrovend en duur. Sinds 2009 gebruiken we de foto’s van Google Street View.”

Om efficiënter te werken, heeft het Kadaster dit keer met een computerscript gewerkt. Dat is een programma dat automatisch alle websites van religieuze organisaties doorzoekt. Het gebruikte script vergaart informatie over adres, religie en stroming van een gebouw. „Op diezelfde manier willen we ook elk jaar controleren of de gegevens nog kloppen”, vertelt Hogerwerf. „Er gaan immers wekelijks kerken dicht.”

Is het ook voor kwaadwillende mensen, zoals terroristen, niet ontzettend handig dat er nu een database is waarin ze de actuele adresgegevens van kerken, moskeeën en synagogen kunnen vinden? Hogerwerf denkt niet dat de gegevens op die manier gebruikt zullen worden. „We baseren ons op informatie die nu al op internet staat, er is dus niets geheims aan.”

De database kan volgens hem juist helpen om de veiligheid te vergroten. Hogerwerf: „We weten dat de overheid het prettig vindt om te weten waar religieuze organisaties gevestigd zijn. Zo weten ze welke gebouwen mogelijk gevaar lopen.”

De database is sinds eind september via het Kadaster te raadplegen, in haar basisbestand TOP10NL. Daarvoor moet men echter speciale software gebruiken en verstand hebben van topografische informatie.

Een meer gebruiksvriendelijke versie komt dinsdag online via de Geodienst. Zo komt er een laagdrempelige manier om deze gegevens te raadplegen, inclusief kaartjes en –op termijn– achtergrondinformatie over alle religieuze stromingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer