Rotterdam wacht met aangifte
De juridische consequenties van het schandaal rondom het Havenbedrijf zijn nog onduidelijk. Justitie heeft zich nog niet met de zaak bemoeid en de gemeente heeft nog geen aangifte gedaan tegen de afgetreden directeur Scholten.
Wethouder W. van Sluis (Haven) stelde tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport van W. Lemstra dat het nog te vroeg was om aangifte te doen. Hij wil eerst de ontslagprocedure van de teruggetreden directeur afwachten.
De gemeente zal geen enkele vordering uitbetalen, zei burgemeester Opstelten stellig. „We zullen de claims juridisch aanvechten." De vijftien ’vermeende’ garanties die door Scholten werden afgegeven aan RDM zijn volgens de gemeente niet rechtsgeldig. De bankgaranties vielen buiten de mandaatstelling van de directeur. Bovendien ontbrak de vereiste tweede handtekening van een collegelid.
Volgens Lemstra deden Scholten en zijn zakenpartner J. van den Nieuwenhuyzen maar met een beperkt aantal banken zaken. „Ze hebben ook banken benaderd die om een tweede handtekening van het college vroegen." De andere banken namen genoegen met de verklaring van Scholten, aldus Lemstra.
Opstelten erkende wel dat de gemeente financiële risico’s loopt. „We kunnen aangesproken worden voor de gegeven garanties." De gemeente kan ter waarde van 107,2 miljoen euro claims krijgen. Als enig aandeelhouder van het havenbedrijf kan de gemeente nog eens opdraaien voor 35 miljoen euro.
De raad van commissarissen van het Havenbedrijf is nog druk bezig met een onderzoek naar een bankrekening waar Van den Nieuwenhuyzen toegang tot had. Scholten hield de 120 miljoen euro die op deze rekening stond, buiten de boeken. Wethouder Van Sluis wilde geen nadere mededelingen doen, omdat het onderzoek nog loopt. De uitkomst van dit onderzoek wordt ’een dezer weken’ verwacht.