DNB legt de vinger bij klimaatrisico’s
Banken en verzekeraars moeten meer rekening houden met de risico’s die de klimaatverandering met zich meebrengt. Ook de overgang naar een klimaatneutrale economie vergt aandacht, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een donderdag uitgebracht rapport.
Klimaatverandering kan leiden tot extreem weer en een stijging van de zeespiegel. Schade als gevolg van storm, hagel en regen is in Nederland meestal verzekerd en heeft daarmee een directe impact op verzekeraars, stelt de toezichthouder. Tegen grootschalige overstromingen wordt vaak geen verzekering afgesloten, maar die kunnen indirect wel impact hebben op de bezittingen van financiële instellingen.
Klimaatverandering maakt het lastiger om de kans op extreem weer goed in te schatten. De huidige catastrofemodellen bij schadeverzekeraars houden doorgaans niet expliciet rekening met de Nederlandse situatie. „Dat kan leiden tot een onderschatting van de verzekeringstechnische risico’s”, benadrukt DNB.
Ook de omschakeling op hernieuwbare energie brengt aandachtspunten met zich mee. Kantoorpanden moeten vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben, zo is de verwachting. Volgens DNB kan dit de verhuurbaarheid en de waarde van kantoorpanden die niet aan dit label voldoen, beïnvloeden.
De toezichthouder zegt zelf ook een aantal stappen te nemen wat betreft klimaatrisico’s. Zo wil DNB de problematiek vaker gaan aankaarten in gesprekken met financiële instellingen. Ook wordt er gewerkt aan het verder ontwikkelen van klimaatstresstesten.