Groen & duurzaamheid

Steeds vaker vergiftiging na eten paddenstoel

Het aantal vergiftigingen na het eten van paddenstoelen is in 2017 fors gestegen. Dit jaar kreeg het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, onderdeel van het Utrechts Medisch Centrum al 182 vragen van medische hulpverleners over vergiftigingen, in 2016 waren dat er nog 137, zo bevestigt het centrum na berichtgeving in het AD.

ANP
4 October 2017 10:47Gewijzigd op 17 November 2020 02:30
De eetbare eekhoorntjesbrood (links) naast de giftige vliegenzwam (rechts). beeld RD
De eetbare eekhoorntjesbrood (links) naast de giftige vliegenzwam (rechts). beeld RD

Dat aantal is verklaarbaar omdat er vorig jaar heel weinig paddenstoelen waren. In 2014 werden er 178 mensen ziek van paddenstoelen, in 2015 waren dat er 162.

In de meeste gevallen ging het om jonge kinderen die een hap hebben genomen van een giftige paddenstoel. „Die lopen doorgaans goed af. Soms krijgen de kinderen geactiveerde koolstof toegediend om de gifstoffen te absorberen in het maagdarmkanaal”, zei een woordvoerder van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum woensdag.

Van de 182 meldingen in 2017 gingen er 14 over mensen die echt ziek werden na het eten van paddenstoelen als maaltijd. Dodelijke slachtoffers zijn er niet gevallen, zo meldde het centrum.

De Nederlandse Mycologische Vereniging vindt dat de vergiftiging door paddenstoelen veel meer aandacht in de media krijgt dan die door giftige planten zoals taxus en klimop. Jaarlijks zijn er ongeveer 1500 meldingen van blootstellingen aan giftige planten. Zowel bij planten als bij paddenstoelen gaan tweederde van de meldingen over kleine kinderen die giftig materiaal in hun mond stoppen.

Ook asielzoekers blijken zich nog wel eens te vergissen in een paddenstoel. Daarom wordt er op azc’s via posters gewaarschuwd voor giftige paddenstoelen. Allochtonen zien giftige paddenstoelen wel eens aan voor eetbare exemplaren uit hun land van herkomst. In de jaren 2014 en 2015 ging het om mensen uit Syrië (5 gevallen), China (3), Polen (3) en Turkije (3).

Giftige soorten waar het vaak mis mee gaat, zijn de bekende vliegenzwam (rood met witte stippen), de groene knolamaniet en de karbolchampignon.

Soms worden mensen ziek van eetbare paddenstoelen omdat ze er allergisch voor zijn of omdat de paddenstoelen al bedorven waren toen ze werden gegeten. Zo zijn er in Zwitserland twintig mensen ziek geworden van eekhoorntjesbrood, omdat die soort relatief kort houdbaar is.

Overigens is de Nederlandse Mycologische Vereniging tegen het plukken van paddenstoelen voor consumptie. Woordvoerder Martijn Oud: „We willen paddenstoelen juist beschermen. Wij plukken alleen als een paddenstoel moet worden meegenomen voor microscopisch onderzoek of voor PR-doeleinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer