Journalisten vreesden voor hun leven
De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender hebben voor hun leven gevreesd, nadat ze in handen van de Colombiaanse rebellenbeweging ELN waren gevallen.
Na hun bevrijding zaterdag lieten de makers van het tv-programma Spoorloos op een persconferentie weten dat de ontberingen in de jungle hun zwaar vielen.
„Ik dacht: Dit ga ik niet overleven”, zei Bolt over de lange marsen die hij en Follender in de jungle maakten met strijders van het ELN. Die probeerden door de verplaatsingen uit handen van het Colombiaanse leger te blijven.
Bolt en Follender werden sinds 18 juni zes dagen vastgehouden door de ELN, een marxistische guerrillabeweging die de bevrijdingstheologie aanhangt. Ze zeiden goed behandeld te zijn door het ELN en dat onder meer humor hen op de been hield.
De Nederlanders vinden het een goede zaak dat de Colombiaanse regering en het ELN onderhandelen over vrede. „Dit deel van Colombia is een bijna vergeten deel van het land, waar mensen keihard werken voor bijna niets”, zei Bolt in het Spaans tegen de Colombiaanse journalist die had geïnformeerd naar het vredesproces. „Mensen verdienen die armoede niet en hebben recht op ontwikkeling.”
De twee Nederlanders zeiden dat de leden van de guerrillabeweging aanvankelijk dachten ze voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkten. Dat de programmamakers camera’s en andere apparatuur bij zich hadden en ook filmden, vonden de ELN-strijders verdacht.
Het ELN suggereerde in een persverklaring dat de ontvoering de Nederlanders bespaard had kunnen blijven als ze hun aanwezigheid in het territorium van de guerrillabeweging kenbaar hadden gemaakt. Elke onbekende die er verschijnt, wordt aangehouden, verklaarde de guerrillabeweging, want het ELN moet zich beschermen tegen aanvallen van het leger en paramilitaire groepen.
Bolt en Follender waren in het gebied voor opnamen voor het programma Spoorloos. Ze werden in de nacht van vrijdag op zaterdag vrijgelaten. Ze weten nog niet precies wanneer ze terugkeren naar Nederland, maar ze zeiden dat dit „heel snel zal zijn.”
Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en KRO-NCRV, de omroep waarvoor de twee werken, reageerden blij op de vrijlating.
Cameraman in Istanbul weer vrij
ISTANBUL (ANP). De Nederlandse cameraman Bram Janssen, die zondag in Istanbul door de politie was opgepakt, is weer vrijgelaten. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondag weten.
Janssen, die werkt voor persbureau AP, was in de Turkse stad door de politie aangehouden tijdens een parade voor onder meer homo’s, lesbiennes en transgenders. Janssen deed verslag van de Prideoptocht. Sinds 2015 is dit evenement verboden.