Economie

VNO tegen OR-recht bij hoge inkomens

Ondernemingsraden horen geen wettelijk recht te krijgen op informatie over de inkomens van topmanagement en commissarissen van ondernemingen. Zo’n algemene wettelijk plicht, die wordt voorgesteld door de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer, past niet bij de taak van een ondernemingsraad (OR).

ANP
26 March 2002 08:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Dit heeft voorzitter J. Schraven van werkgeversorganisatie VNO-NCW maandag geschreven in een brief aan de Tweede-Kamercommissie voor Sociale Zaken. Schraven vindt dat GroenLinks een verkeerd beeld heeft van taak, bevoegdheid en functie van de ondernemingsraad.

Bestuurders en ondernemingsraden moeten volgens de VNO-NCW-voorzitter zelf overleggen welke informatie wordt uitgewisseld. „De hoogte van de inkomens is vooral een zaak van werknemer en werkgever onderling.”

Voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale CNV is het zeer oneens met de kritiek van de werkgevers. Terpstra wil zo snel mogelijk een wettelijk recht op informatie over topinkomens. „We leven in een periode van openheid. Als we willen, komen we het salaris van de Koningin te weten, maar dat van topmanagers moet geheim blijven?”

De ondernemingsraden kunnen de gegevens spiegelen aan wat er verder in de organisatie gebeurt, aldus Terpstra. „De ondernemers hebben de discussie aan zichzelf te wijten. Ze hebben zichzelf in de vingers gesneden door allerlei excessen.”

Het irriteert de CNV-voorzitter buitengewoon dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel over openheid van topinkomens nog steeds niet heeft behandeld. „Hoogst vervelend, want het was al in het najaar toegezegd. Ik vrees dat we pas in 2004 voor het eerst informatie kunnen krijgen.”

De Tweede Kamer sloot vandaag de schriftelijke voorbereiding van het debat over de topinkomens.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de hoogte van de topinkomens in de semi-publieke sector voortaan periodiek onderzoeken. Dat heeft minister De Vries maandag meegedeeld aan de Tweede Kamer.

Op zich valt de salarisontwikkeling van de topmannen en -vrouwen in deze sector mee. Ze gingen er over 2000 met 5,3 procent zelfs minder op vooruit dan alle werknemers in de sector gemiddeld (5,6 procent). Topinkomens in de marktsector gingen er in 2000 zelfs 8 procent op vooruit.

Toch vindt het kabinet het van belang de ontwikkeling in de semi-publieke sector te blijven volgen, omdat er onder de topfunctionarissen onderling wel grote verschillen zijn gemeten. De regering wil een ’beloningscommissie’ voor de publieke sector, die haar periodiek adviseert en ook normen opstelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer