Buitenland

„Vrijheid burger steeds meer ingeperkt”

Repressieve overheden perken de vrijheden van burgers in op „niet eerder vertoonde wijze.” Dat stelt Civicus, een overkoepelend orgaan van burgerorganisaties, in het vorige week verschenen State of Civil Society Report.

IPS
12 June 2017 11:22Gewijzigd op 17 November 2020 01:51
BRUSSEL. Repressieve overheden perken de vrijheden van burgers in op „niet eerder vertoonde wijze.” Dat stelt Civicus, een overkoepelend orgaan van burgerorganisaties, in het vorige week verschenen State of Civil Society Report. beeld AFP, Ricardo Ardueng
BRUSSEL. Repressieve overheden perken de vrijheden van burgers in op „niet eerder vertoonde wijze.” Dat stelt Civicus, een overkoepelend orgaan van burgerorganisaties, in het vorige week verschenen State of Civil Society Report. beeld AFP, Ricardo Ardueng

De organisatie van ngo’s spreekt in het rapport over een „democratische crisis” op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en vergadering. „Het wordt in de wereld steeds gevaarlijker de macht uit te dagen. Wie dat doet, kan vergelding verwachten. In verschillende landen winnen rechts-populistische en neofascistische leiders terrein door verkiezingen te winnen of voldoende steun voor hun ideeën te verwerven om ze mainstream te maken.”

De politiek van deze groepen staat fundamenteel tegenover die van de burgerbeweging, zegt Civicus, die mensenrechten, sociale cohesie en progressief internationalisme wil stimuleren.

Civicus wijst in het rapport op het toegenomen aantal aanvallen op activisten en organisaties door repressieve regimes, extremistische krachten en criminelen die banden hebben met het bedrijfsleven. Slechts 3 procent van de wereldbevolking leeft volgens de ngo-koepel in een land waar een „open ruimte” bestaat voor burgerbewegingen.

Gevaarlijke ruimte

Recente politieke verschuivingen wijzen volgens Civicus op oprechte woede bij burgers over de impact van de globalisering op hun leven, boosheid die door rechtse populisten gebruikt wordt om politiek te scoren. „De uitdaging voor de burgerbewegingen is om die woede niet te negeren, maar een alternatief van hoop te bieden, niet van angst, dat de mensenrechten respecteert.”

In het rapport staat dat de nieuwe rechtse populisten de wereld zien als een gevaarlijke ruimte met progressieve waarden die hun beperkte notie van soevereiniteit uitdagen.

„Internationale instituten en mensenrechten waar zij voor staan, lijken te worden gezien als bedreiging. Het klimaatakkoord van Parijs bijvoorbeeld, wordt afgeschilderd als schadelijk voor de eco- nomische groei en ondermijnd door de huidige Amerikaanse regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer